Ponovo radi oslobođeni bioskop „Zvezda“!

Privatizacija „Beograd filma”, te kakve je posledice na kinematografiju i kulturu grada ona ostavila bili su teme razgovora koji je Pokret za okupaciju bioskopa organizovao 26. novembra u bioskopu „Zvezda” – bioskopu koji je ovaj pokret nedavno preuzeo i oživeo, uz podršku javnosti i blagonaklonost vlasti.

bioskop-zvezda-3

U razgovoru su učestvovali bivša predsednica Nadzornog odbora „Beograd filma” Milanka Janošević, nekadašnji urednik programa u „Beograd filmu” Dragan Jeličić, poslanik i član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije Srđan Dragojević, koji je i uspešan filmski reditelj, te Branimir Stojanović iz kolektiva „Učitelj neznalica i njegovi komiteti” i radnik u kulturi Svebor Midžić. Razgovor su moderirali Ivana Milanović Hrašovec, novinarka lista „Vreme”, i Ivan Velisavljević, član Pokreta za okupaciju bioskopa.

Pokret za okupaciju bioskopa je ovom tribinom želeo da otvori „pitanje divljačke privatizacije ‘Beograd filma’ kao simbola odnosa države prema kulturi”, a na njoj je bilo reči o današnjem stanju beogradskih bioskopa, kao i mogućim alternativama privatizacijskom modelu.

Tribinski program u ponovo osvojenom bioskopu „Zvezda“ nastavlja se i dalje, a danas je u 16h održana tribina o kulturi kao javnom dobru.

Zauzimanje bioskopa Zvezda bilo je vanredna tema i nedavne sednice Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, na kojoj je Srđan Dragojević, poslanik Socijalističke partije Srbije, predložio podnošenje zahteva za preispitivanje i eventualno poništenje privatizacije „Beograd filma”, s obzirom na malverzacije zbog kojih je većinski vlasnik Nikola Đivanović bio osuđen i na trogodišnju zatvorsku kaznu. Aktiviste Pokreta za okupaciju bioskopa posetio je i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, koji je izrazio spremnost Grada Beograda da pomogne u rešavanju komplikovane imovinsko-pravne situacije. Zauzimanje bioskopa Zvezda podržali su i brojni filmski autori i drugim umetnici i kulturni radnici.

https://www.facebook.com/okupacijabioskopa

http://www.seecult.org/vest/o-privatizaciji-beograd-filma

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s