Brujanje grada i javnog prostora!

Izvedba „Brujanje Zagreba“ grupe „Bacači sjenki“ održana je 24. novembra u Galeriji Nova u sklopu projekta Protok Žudnje.

bacaci sjenki

Bacači sjenki bacili su se na novo istraživanje javnih prostora grada Zagreba te da novom predstavom mijenjaju živote. Prostorna dinamika i zagrebačke društvene koreografije od samoga početka njihovoga rada 2001. okidači su javnog nastupa i umjetničko-aktivističkih te edukativnih procesa: dok Vitić pleše, a Zidne novine uvijek iznova nude nove hipertekstualne sadržaje na osam frekvencija, Brujanje grada razvija svoje istraživačke metode i aktivno intervenira u javni gradski prostor u njegove skrivene, izravne i izmišljene narative”, navodi se u saopštenju ovog kolektiva povodom novog umetničkog projekta.

U fokusu „Brujanja Zagreba“ su, prvenstveno, zanimljiva i istorijski obeležena i izabrana mesta na kojima dolazi do “sukoba” akumuliranih značenja iz prošlosti, te i neuhvatljivih  trenutaka koji referiraju na sadašnjost. „Bacači sjenki“ su osluškivali ritam grada i njegove promene, ispitivali su njegova svakodnevna kretanja i menjanja, te su se bavili i incidentima i poteškoćama koje javni prostori po sebi stvaraju. Brujanje grada zauzima prostore koje svakodnevno i automatski koristimo, a zapravo ih suštinski osveštava i ukazuje na njihovu kompleksnost, na sastav legendi i antilegendi koji iz njih izrasta. „Brujanje Zagreba“ je izvedbena hibridna forma koja ujedinjuje najrazličitije pozorišne, antropološke, urbanističke i sociološke izraze i značenja.

Izvedba se odvija u sklopu laba projekta „Protok žudnje” Gorana Ferčeca i Bojana Đorđeva u ko-produkciji „Centra za dramsku umjetnost” i „Teorije koja Hoda”. U labu pored Bacača sjenki učestvuju „Fokus Grupa” i Selma Banich.

http://shadowcasters.blogspot.com/

https://www.facebook.com/pages/BACA%C4%8CI-SJENKI/182385412318

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s