Umetnost kao prostor za propitivanje identiteta

Izložba Tanje Vujasinović „Mjesto kolektivnih sjećanja“ otvorena je u Domu omladine Beograda od 16. novembra i traje sve do 28. novembra, a predstavlja publici radove ove vizuelne umetnice nastale između 2006. i 2014 godine.

SetWidth160-Tanja-Vujasinovic-web

Tanja Vujasinović se služi različitim formama izražavanja. Međutim, bilo da koristi video/svetlosne signale ili zvučne narative, cilj joj je da pokaže izgubljenost individue u oštrim kulturalnim, političkim i ekonomskim previranjima koja oblikuju izgled svakodnevice. Autorka se bavi klasičnim identitetskim pitanjima – gde sam ja, koje je moje mesto u svetu, imam li izbora u takvom svetu? Svako od posetilaca izložbe je ovom „kolektivnom jekom“ i mnoštvom glasova koje autorka artikuliše stavljen u neku vrstu saodnosa sa specifičnom situacijom i pozadinom u kojoj se mogu i na neki svoj način ogledati.

Autorka se poigrava sa idejom mogućnosti ličnih izbora koje su, zapravo, prividne i uslovljene mnoštvom faktora. Pitanje pluralizacije identiteta i prevazilaženja nametnutih dihotomija je autorki vrlo važno, a njena praksa upućuje da upravo umetnost može biti prostor za „samo-refleksivnosti u kontekstu višestrukih šansi koje nudi društvo za realizaciju mnogostrukosti našeg identiteta“.

Tanja Vujasinović (1974.) diplomirala je vajarstvo 1999. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i završila magistraturu iz vizuelnih umjetnosti (MA Fine Art) 2006. na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Od 1997. izlagala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. U radu se koristi različitim medijima uključujući multimedijske instalacije, site-specific intervencije, skulpturu, video i zvuk.

http://www.domomladine.org/izlozbe/izlozba-mjesto-kolektivnih-sjecanja-tanje-vujasinovic/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s