Kulturom i umetnošću do promena – novi broj magazina Liceulice!

Kultura i umetnost u našem društvu već dosta dugo imaju status “poslednje rupe na svirali”. Koja je uloga i pozicija kulture razapete između vulgarnog (tranzicijskog) kapitalizma s jedne i tvrde, nacionalne romantike s druge strane? Ulaganja u nju su mala, ali to svakako nije najveći problem koji kultura lišena strategije ima.

Liceulice_022_naslovnica_JR

U poslednje vreme svedoci smo da se u zvaničnim kulturnim institucijama sve više i više sužava prostor za bavljenje savremenom, drugačijom, angažovanom umetnošću (upravo onakvom umetnošću kakvu i promovišemo kroz AkitvArt newsletter).

Međutim, to ne znači da područje borbe za kulturu i umetnost apsolutno ne postoji. Magazin “Liceulice” se u svom novom broju bavi nezavisnim i alternativnim kulturno/umetničkim stvaralaštvom – zanimalo nas je da osvetlimo upravo to polje koje postoji van dominantnih struja na sceni. Na tom polju nastaje zanimljiva i uzbudljiva umetnost koja postavlja pitanja, umetnost koja se ne utapa u konzervativne i krute okvire ma kog kulturnog hegemona, umetnost koja, naprosto, služi tome da temeljno i provokativno propituje stvarnost u kojoj živimo.

Novi, dvadeset i drugi broj magazina “Liceulice” donosi anketu u kojoj su o nezavisnoj sceni govorili brojni njeni akteri, tekstove autora kao što su Aleksandar Zograf, Natalija Miletić, Pavle Simjanović i Milena Dragićević Šešić, intervjue, izbor iz savremene jugoslovenske poezije, pregled nove kosovske književnosti, kao i mnogo toga drugoga. Čitajte Liceulice i učestvujte u zajedničkoj borbi za bolje društvo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s