Jubiliarni FIST!

Jubilarni deseti Festival internacionalnog studentskog teatra završen je u nedelju 16. novembra proglašenjem pobedničke predstave u okviru takmičarskog programa. Nagradu je ove godine osvojila predstava “Pročišćeni” iz Mađarske, koja je dobila i nagradu publike. Pobednička predstava studenata Univerziteta pozorišne i filmske umetnosti u Budimpešti tematizuje problematiku muško-ženskih odnosa, kroz intertekstualan dijalog sa tekstovima Pročišćeni Sare Kejn i Kolekcionar Džona Faulsa. Tročlani žiri dodelio je nagradu za najbolju glumu Nikolini Ljuboje i Ivani Skoko iz BiH za predstavu O ljubavi, dok je specijalna nagrada za kostim, scenografiju, zvučne efekte i svetlo pripala hrvatskoj predstavi Dva pečena jaja na oko. Srđan Karanović i klasa studenata glume nagrađeni su za specijalan doprinos pedagoškom radu i ostvarene rezultate u polju glume.

fist_sajt_web

Na ovogodišnjem FIST-u, održanom od 14. do 16. novembra u Domu omladine, prikazano je pet takmičarskih predstava iz Hrvatske, BiH, Rusije, Mađarske i Italije, a kao i prethodnih godina, ulaz na sve predstave i aktivnosti festivala bio je besplatan. Svake godine, Festival internacionalnog studentskog teatra posetiocima nudi novu temu, a ove godine tema festivala je bila − suočavanje. Fakultet dramskih umetnosti uspešno je organizovao i neobičan projekat Srđana Karanovića – “Ne oklevaj! Improvizuj!”, kao i predstavu “Stvaran svet?”. U okviru jubilarnog FIST-a, održan je i edukativni program FIST EDU koji je omogućio studentima glume i režije da steknu znanje o aktuelnim kulturnim temama, ali i da razviju umetničku praksu, pohađanjem različitih radionica i predavanja. Tokom festivala je svake večeri organizovan i muzički prateći program, FIST OPEN.

Festival Internacionalnog Studentskog Teatra nastao je 2005. godine kao produkt studentske inicijative, a tokom deset godina postojanja je prerastao u značajan pozorišni festival regiona. FIST svake godine samostalno organizuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a od 2007. godine festival je uvršten u nastavni plan fakulteta na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Studenti koji učestvuju u realizaciji festivala navode da je osnovna ideja FIST-a stvaranje alternativnog i drugačijeg pozorišta otvorenog za komunikaciju i razmenu znanja među studentima dramskih umetnosti.

http://www.festivalfist.com/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s