REGIONALNI DRUŠTVENO-KULTURNI CENTRI

Predstavnici alternativnih kulturnih centara „AKC Attack!” iz Zagreba i „OKC Abrašević” iz Mostara biće gosti novosadskog omladinskog centrr „CK13”. Tokom dvodnevnog gostovanja, 15. i 16. Novembra, biće organizovan čitav niz tribinskih i drugih programa kroz koje će se gosti iz Zagreba i Mostara predstaviti.

ck13

Šta su alternativni kulturni centri i na koji način funkcionišu? Da li su nam i zašto su nam potrebni? Kako nastaju i kome pripadaju? Kakve sadržaje u njima nalazimo? Sa kojim problemima se susreću u svom radu i kako uprkos njima ostvaruju značajne rezultate? Na koji način možemo osigurati samoodrživost ovakvih centara? samo su neka od pitanja koja ćemo raspraviti na tribini”, istiću organizatori u najavi tribine i dodaju „Tribina je osmišljena radi razmene iskustava među predstavnicima alternativnih kulturnih centara u regionu, ali i upoznavanja javnosti sa idejama, postignućima, značajem i vrednostima neinstitucionalne kulturne scene i njenim potencijalima”.

Dvodnevni događaj će okupiti predstavnike nezavisne kulturne scene iz Zagreba, Mostara i Novog Sada koji upravljaju pojedinim prostorima u svom gradu po inkluzivno-participativnim modelima, principima samoorganizovnja, konsenzualnog donošenja odluka i uradi-sam (DIY) etike, te su svojim angažmanom ostvarili značajne rezultate u sredini iz koje dolaze.

Autonomni kulturni centar „Attack!” iz Zagreba izvorište je nezavisne kulture i političkog aktivizma u Hrvatskoj. O ideji, istorijatu, aktivizmu i inicijativama u okviru Attack!-a govoriće Sanja Burlović, Sven Cvek i Sunčica Remenar i predstaviti nedavno objavljenu knjigu „Naša priča: 15 godina Attack!-a”, važan dokument alternativne kulturne scene u Hrvatskoj u poslednjih petnaest godina.

Omladinski kulturni centar „Abrašević” iz Mostara, na putu širenja emancipatorskih ideja, slobode i jednakosti, poslednjih deset godina, kroz svoje programske i projektne aktivnosti, traži alternativna rešenja postojećoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj stvarnosti. Kao takav, jedinstven je primer samoorganizovanja novih generacija u bosanskohercegovačkom društvu.

http://ck13.org/

http://www.okcabrasevic.org/

http://www.attack.hr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s