Dve decenije bez Milana Mladenovića

   Milan Mladenović (21.09.1958. Zagreb – 5.11.1994. Beograd) bio je poznati jugoslovenski muzičar, kompozitor, gitarista i pevač sastava Limunovo drvo, Šarlo akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika. Dvadesetogodišnjica njegove smrti obeležena je u Domu Omladine u ovkiru večeri „Kao da je bilo nekad: sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića“.

Milan_Mladenovic

Veče je otpočelo projekcijom dokumentarnog filma „EKV – kao da je bilo nekad“ koji donosi priče o životima članova kultne grupe Ekatarine Velike. Autor filma je Dušan Vesić, a za ovu priliku puštani su samo pojedini delovi koji se izravno tiču Milana Mladenovića.

Posle projekcije održana je tribina na kojoj je uvodna reč pripala Draganu Ambroziću, odgovornom uredniku programa Doma omladine Beograda. O značaju i razmerama uticaja koji je na domaću (popularnu, ali i ne samo nju) kulturu ostavio Milan Mladenović govorili su Momčilo Rajin, novinar, urednik SKC-a početkom osamdesetih godina 20. veka i osoba koja je omogućila sastavu Šarlo akrobata da u ovoj instituciji kulture neometano radi, zatim, Aleksandar Žikić, novinar i muzičar, autor knjige o Milanu Mladenoviću „Mesto u mećavi“, Goran Filipović, postapsolvent Katedre za istoriju Univerziteta u Beogradu čiji se diplomski rad bavi temom supkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu, kao i Branko Radaković, nastavnik likovne kulture čiji se film „Limunovo drvo“ nalazi u završnoj fazi snimanja, a iz kog su tokom večeri premijerno pušteni inserti (film sadrži video i audio snimke koji ranije nisu objavljeni). Moderatorka tribine je bila Sandra Rančić, novinarka i koautorka serijala „EKV – Kao da je bilo nekad“.

I dve decenije posle smrti Milana Mladenovića, teško je izmeriti koliki je zaista uticaj na razvoj popularne muzike, ali i drugačije, kosmpolitske misli na našem prostoru ostavio ovaj umetnik. Redakcija „AktivArt“-a upućuje čitaoce na knjigu „Dečak iz vode“, jako detaljnu i bogato opremljenu monografiju o Milanu Mladenoviću koju je izdala izdavačka kuća „LOM“, kao i na tekst „Živeti i umreti u društvu bez pameti“ pisca Saše Ilića koji zaostavštini Milana Mladenovića prilazi na nešto drugačiji od uobičajenog, ali, opet, jednako važan način.

http://pescanik.net/ziveti-i-umreti-u-drustvu-bez-pameti/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s