Deseti boravak u Slobodnoj zoni!

Deseto jubilarno izdanje festivala angažovanog filma Slobodna zona” održava se ove godine od 7. do 12. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival je svečano otvoren 7. novembra u Sava Centru, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji” Ijana Forsajta i Džejn Polard, dokumentarno-fiktivne biografije čuvenog muzičara i pisca − Nika Kejva. Na samom otvaranju publici se obratio gost selektor ovogodišnjeg festivala Boris Buden, zagrebački filozof, pisac i prevodilac. Buden je uvrstio u program festivala uvrstio tri filmska ostvarenja   – „1971.”, „Poslednji zločinac“ i „O nasilju“.

zona10

Na festivalu će se i ove godine naći najznačajniji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, a pored glavnog programa organizovana su i mnogobrojna prateća dešavanja. Osim dugo očekivanih filmova kao što su „Boyhood” Ričarda Linklejtera i „So zemlje” Vima Vendersa, biće prikazani i animirano-dokumentarni film „Da li je visok čovek srećan?” Mišela Gondrija, u kome reditelj zajedno sa Noamom Čomskim polemiše o odnosu između jezika i sećanja, te načina na koji jezik oblikuje stvarnost. Takođe, biće prikazani i najnoviji igrani film Stivena Daldrija Smeće”, dokumentarni film U potrazi za Vivijan Majer” o jednoj od najznačajnijih uličnih fotografkinja 20. veka, kao i film „Ljubavna odiseja” Tatjane Božić.

Prateći program ovogodišnjeg festivala, osim od ranijih godina poznatog tribinskog dela „Noćni razgovori“, sastoji se i od „Cross Media“ programa na kome će publici biti predstavljeni neki od trenutno najzanimljivijih filmskih projekata, web dokumentaraca i različitih hibridnih, audiovizuelnih formi. „Cross Media“ program moderira Biljana Tuturov, programska urednica festivala, a „Noćne razgovore” uređuje i vodi Ivan Milenković. U duhu jubileja festivala, u novoj zgradi Kinoteke biće prikazan i izbor od deset filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala pod nazivom „TOP 10“.

Publika će, kao i svake godine, tokom festivala glasati za najbolje filmove, a za najbolji film biće otkupljena prava za prikazivanje na televiziji i na turneji „Slobodne zone” u više od 30 gradova širom Srbije.

http://www.freezonebelgrade.org/

https://www.facebook.com/slobodnazona

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s