Svi imaju pravo na umetnost!

U holu ispred velike sale Doma omladine Beograda, 06. novembra od 19 časova biće otvorena izložba „PAROL! umetnost izvan zidova, iznad granica“, nastala u okviru evropskog projekta u kojem su učestvovala osuđena lica iz trinaest zatvora iz pet država Evrope. Osuđenici su dobili priliku da kroz stvaralaštvo iskažu svoju istinu o boravku u zatvoru a da ta istina pređe ne samo zatvorske zidove, već i državne granice, te da postane deo međunarodne kulturne razmene.

apsart_n

Na izložbi će biti predstavljeni radovi osuđenika i osuđenica iz Grčke, Belgije i Italije, a srpski deo projekta pod rukovodstvom organizacije ApsArt ostvaren je u saradnji sa bivšim osuđenicima i decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd. U ovom kreativnom procesu učestvovala su tri likovna umetnika, dramaturg i reditelj. Kustos izložbe je likovni umetnik Nebojša Petrović.

Nakon otvaranja izložbe u 19h, na istom mestu biće predstavljena i jedinstvena publikacija koju potpisuju bivši osuđenici. Oni su, zajedno sa timom ApsArt-a, napravili ilustrovani rečnik zatvorskog slenga – što je izdavački poduhvat koji je redak i u svetskim okvirima. Publikacija pod naslovom „Zatvor za početnike“ predstavlja duhovit i bolan vodič kroz svet iza rešetaka i svedočanstvo, kako o socijalnoj osobenosti ovog „društva u društvu“, tako i o brojnim drugim aspektima života u zatvoru. Autori stripova, ilustracija i vizuelnog identiteta knjige su likovni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević.

Ova izložba je i deo pratećeg programa festivala Slobodna zona, a biće otvorena do 13. novembra.

U okviru projekta „PAROL!“ 6. novembra od 15h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, bide održana i velika konferencija pod nazivom „Imam li pravo na umetnost?“ u kojoj će učestvovati mnoštvo organizacija, institucija i pojedinaca zainteresovanih da se kreativan rad uvede i u naše institucije koje rade sa osetljivim grupama.

http://www.domomladine.org/izlozbe/parol-umetnost-izvan-zidova-izvan-granica/

http://www.apsart.org/index.php?id=35

https://www.facebook.com/apsartpozoriste

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s