Protest i solidarnost!

Umetnik Vladimir Nikolić protestno 5. novembra prekida svoju izložbu u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograda povodom odluke Skupštine grade Beograda o novoj v.d. direktorki KCB-a i sudbini „Oktobarskog salona“.

vladimir-nikolic_kraj_sveta

Obaveštavam vas da ću 5. oktobra, pardon, novembra, u znak protesta prekinuti svoju izložbu koja je postavljena u galeriji „Podroom“. Tog dana će na dužnost direktorke KCB-a stupiti građanka Ivona Jevtić, osoba nepoznata kulturnoj javnosti i umetničkoj sceni, bez ikakvih kvalifikacija za upravljanje dotičnom ustanovom i njenim programom koji u ovom trenutku uključuje i moju izložbu”, naveo je Nikolić u pismu KCB-u.

Kako je Skupština Grada ovom odlukom potpuno obesmislila pitanja profesije i kompetencije, smatram da bi nastavak moje izložbe bio saučestvovanje u ovim okolnostima. Takođe ne želim svojim izlaganjem da pružam privid normalnosti u trenutku kada gradska vlast donosi još jednu nerazumnu odluku po pitanju sudbine Oktobarskog salona (gazeći stručnu javnost i zaobilazeći Upravni odbor Oktobarskog salona koji je sama imenovala), jer se moje ime veže i za tu instituciju, kao učesnika na prethodnim izdanjima salona i kao deo njegove kolekcije”, zaključuje Nikolić u pismu.

Za 5. novembar najavljena je primopredaja dužnosti dosadašnje v.d. direktorke KCB-a Mie David i novoimenovane Ivone Jevtić.

Skupština grada Beograda odlučila je 24. oktobra da se Oktobarski salon održava ubuduće svake druge godine, uz obrazloženje da su potrebne uštede i poboljšanje kvaliteta te manifestacije. Odbor Oktobarskog salona, i sam iznenađen gradskom odlukom o promeni statusa te manifestacije, podneo je 30. oktobra ostavku. Ostavku je podnela i v.d. direktora KCB-a Mia David, koju je Skupština grada Beograda potom razrešila dužnosti.

Odluka gradskih vlasti izazvala je burne reakcije u javnosti, a i dalje je u toku potpisivanje građanske peticije za njeno poništenje.

http://www.seecult.org/vest/protestni-prekid-izlozbe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s