Demistifikacija anarhizma

Od 22. do 25. oktobra u prostoru Kluba za mlade Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održao se drugi „Festival anarhizma Osijek (FAOS#2)“.

2014_10_14_faos_big

Cilj festivala „FAOS#2“ je, pre svega, demistifikacija anarhizma, te prezentacija anarhije i anarhizma kao održive filozofije koju je lako primeniti u današnja turbulentna vremena. Takođe, svetonazor koji ova manifestacija gaji počiva na vrednostima kao što su sloboda, jednakost, ravnopravnost, autonomija, uzajamna pomoć, saradnja, solidarnost, antiautoritarnost i nehijerarhičnost. U fokusu ovogodišnjeg „FAOS#2“-a bila su predavanja i diskusije u tri bloka, koja su održali desetak predavača i predavačica iz Osijeka i Zagreba.

Teme pokrenute na ovogodišnjem festivalu grupisane su na tri nivoa – razgovaralo se o anarhizmu kao subkulturi, anarhizmu kao evoluciji, a ne revoluciji, te o manipulacijama (medijima, hranom, strahom i slobodom). Organizatori su kao posebno važne tačke u programu istakli promociju knjige „Značaj medijskog integriteta, vraćanje medija i novinarstva u službu javnosti“ istraživačkog novinara Saše Lekovića, održane u okviru bloka Manipulacije. Takođe, u istom bloku je i dr.sc.Ivica Kelam iz Bioetičkog društva Hrvatske govorio je o opasnostima koje sa sobom nose manipulacije u proizvodnji hrane (sa fokusom na GMO), a predavanje o manipulaciji referendumima vodio je Marko Milošević iz Radničke fronte  iz Zagreba. Na festivali se predstavio i filmski autor Aleksandar Muharemović držeći predavanje pod nazivom (Anti)režimski filmaš.

http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=53289

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s