Angažovana fotografija iz regiona u bečkim galerijama

U novembru će u Beču biti predstavljen projekat „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“ – projekat koji se prvenstveno bavi angažovanim fotografijama umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u proteklih dvadeset godina. Ovo predstavljanje je deo istraživačkog i kustoskog regionalnog projekta koji je inicirao „Centar za savremenu fotografiju Photon“ iz Ljubljane.

Aftermath-Paula-Muhr

Projekat „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“ (Aftermath. Changing Cultural Landscape) posvećen je ključnim protagonistima angažovane savremene fotografije, aktivnim na prostoru bivše Jugoslavije od početka 90-ih. U okviru projekta zastupljeni su radovi oko četrdeset autora iz regiona koje je odabrao tim kustosa iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Prištine, Cetinja, Beograda i Skoplja. Prvenstveni fokus kustoskog tima je bilo istraživanje uloge fotografije u praćenju, dokumentovanju i tumačenju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promena koje su se dogodile na ovom području u poslednje dve decenije.

U Beču će ovom prilikom biti organizovane dve izložbe – „Uvidi(Insights) u galeriji „Photon i „Topografije (Topographies) u „Fotogalerie Wien“. Izložbe su rezultat saradnje između dve galerije i ujedno deo programa festivala „Mesec fotografije (Eyes On: Monat der Fotografie).

Na izložbi učestvuju Andrej Đerković iz Bosne i Hercegovine, Lazar Pejović i Vojo Radonjić iz Crne Gore, Boris Cvjetanović, Borko Vukosav, Domagoj Blažević, Silvestar Kolbas i Srđan Kovačević iz Hrvatske, Asrit Ismaili i Genc Kadriu sa Kosova, Oliver Musovik i Robert Jankuloski iz Makedonije, Bojan Salaj, Tomaž Gregorič i Jasenko Rasol iz Slovenije, Ivan Petrović, Ivan Zupanc, Milena Zarić, Paula Muhr i Viktor Šekularac iz Srbije.

Za izložbu u galeriji „Uvidi odabrani su radovi umetnika koji sadrže duboke socijalne i političke implikacije. Umetnici referišu na prošlost i sadašnjost, moderne lokalne mitologije i kolektivne istorije u odnosu na aktuelnu društveno-političku i ekonomsku situaciju u regionu. Njihovi radovi istražuju promene koje se direktno tiču stanovništva u zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su promene političkog diskursa i ekonomske politike, raslojavanje, modifikovanje lokalnih istorija i u proteklih dvadesetak godina uvek prisutan nacionalizam i patriotizam nekadašnjeg multikulturalnog okruženja.

Kustosi projekta su Miha Colner i Dejan Sluga, u saradnji sa kustoskim timom koji čine Mirjana Dabović, Albert Heta i Vala Osmani, Saša Janjić, Ana Opalić i Sandra Vitaljić, Zoran Petrovski i Branka Vujanović.

Obe postavke biće moguće obići do 20. novembra.

http://www.photon.si/si/

http://www.seecult.org/vest/post-yu-angazovana-fotografija

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s