Moda kao metafora za kapitalizam

Nova izložba iz ciklusa New Media Gallery, koji kustoski tim Mavene provodi već četvrtu godinu, predstavlja radove Saše Pocrnić. Izložba je otvorena od 21. do 30. oktobra u LGBT centru u Zagrebu.

Moda kao metafora za kapitalizam

Imperativ novog koji vlada sistemom mode iz dana u dan za sobom ostavlja pregršt zastarelih slika. U tim odbačenim prikazima otkriva se drugo lice mode. Ono je smrtno, nalik utvari. Analizirajući porijeklo mode Elisabeth Wilson ga pronalazi u gradovima ranog kapitalizma, te tvrdi da u svojoj dvosmislenosti sistem mode govori o samom sistemu kapitalizma „Kapitalizam sakati, ubija, prisvaja te stvara otpad. Stvara veliko bogatstvo i ljepotu, zajedno s čežnjom za životom i mogućnostima koje se nalaze samo malo van našeg dohvata. Kapitalizam stvara snove i slike, baš kao i predmete, a moda je podjednako dio svijeta snova kapitalizma kao i njegove ekonomije“.

U svom radu Ashes to Ashes Saša Pocrnić zalazi upravo u taj svet snova i slika, sada već kasnog kapitalizma. Bogati arhiv fotografija iz modnih časopisa minulih decenija mesto su umetničke intervencije autora. Plamenom na fotografijama uništava lica modela te oslobađa destruktivnu silu koja je zapravo inherentna samom prikazu. Razotkrivajući tu razornu moć koju ovde konkretno moda a i kapital generalno imaju nad čovekom, moć kojoj se čovjek svojevoljno pokorava, Sašini radovi teraju na razmišljanje o otuđenosti čoveka od sama sebe, navode organizatori u najavi izložbe.

Saša Pocrnić, dizajner vizualnih komunikacija, rođen je 1980. godine, živi i radi kao freelancer u Splitu.

http://www.kulturpunkt.hr/content/dva-lica-kasnog-kapitalizma

https://www.facebook.com/lgbt.centar.zagreb

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s