Zbogom andergraund – Saša Marković Mikrob

Izložba u čast Saše Markovića Mikroba, preminulog umetnika i jedne od najoriginalnijih ličnosti na domaćoj umetničkoj sceni, biće otvorena 21. oktobra u Šok zadruzi u Novom Sadu, uz promociju knjige Zbogom andergraund – Saša Marković Mikrob, u izdanju Remonta.

sasa markovic mikrob

Izložba Kuća anđela – drugi život biće otvorena na dan rođenja Mikroba, koji je preminuo 2010. godine. Knjigu će predstaviti njena urednica Darka Radosavljević Vasiljević, direktorka Remonta.

Zbogom andergraund – Saša Marković Mikrob bavi se radom jednog od najautentičnijih umetnika na beogradskoj sceni – počev od kraja 80-ih godina, kada se pojavio, preko burnih

90-ih do 2000-ih, prateći njegovo stvaralaštvo kroz fotografske radove, performanse, maske, crteže, izložbe i mnogobrojne akcije.

Knjiga sadrži brojne tekstove o Mikrobovom radu, kao i tekstove koje je sam pisao, ali i mnogobrojne komentare i zanimljive osvrte prijatelja na njegovu ličnost.

Uz Darku Radosavljević Vasiljević, autori tekstova u knizi su Aleksandar Todorović Bekan, Duška Čavić Žozi, Nebojša Kandić, Dragan Ilić, Antonije Pušić, Stephen Howard Mixup, Marija Ivanić, Pavle Ćosić, Ivan Tobić, Aleksandar Belčević, Slobodan Jovanović, Miloš Tomić, Stevan Novaković, Daniel Kovač, Velimir Ćurguz Kazimir, Milan Petrović Tica, Radovan Nastić Bensedin, Aleksandra Sekulić Caca, Dragan Protić Prota, Đorđe Ilić, Luka Stanisavljević, Mićun Ristić, Uroš Đurić, Jelena Vesić….

Saša Marković Mikrob, koji je bio i novinar, radio voditelj, angažovani kulturni radnik i svestrani poznavalac alternativne scene, preminuo je 15. jula 2010. u Beogradu u 51. godini.

Njegov rad posthumno je predstavljen 2012. godine projektom Saša Marković Mikrob: Zbogom andergraund koji su realizovali Remont i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a obuhvatio je istoimenu retrospektivu u Salonu MSUB i izložbu Priče iz automata sa fotografijama iz 80-ih i 90-ih, koja je održana u galeriji Remont.

Deo tog projekta predstavljen je na izložbama u još nekoliko gradova u Srbiji i u regionu.

http://www.seecult.org/vest/u-slavu-mikroba-u-sok-zadruzi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s