Sedmi medjunarodni sajam Biblioteke XX Vek

Tokom nedelje kada se održava Sajam knjiga dešava se jedna neobična stvar – naime, knjige na kratko postanu jedna od dominantnih tema u javnom prostoru. Međutim, osim velikog Sajma, te nedelje ćemo imati priliku da ispratimo još jedan važan događaj koji – VII međunarodni sajam Biblioteke XX Vek koji 30. oktobra u prostorijama CZKD-a organizuju izdavačka kuća Biblioteka XX vek, Centar za kulturnu dekontaminaciju i izdavačko-distributerska kuća Krug komerc.

biblioteka XX vek

U okviru ovog Sajma biće izloženo desetak novih i više od 100 starih izdanja Biblioteke XX vek, a organizatori najavljuju prisustvo većeg broja autora i drugih saradnika ove kuće. Sajam će trajati od 18h do 21h, a svečano će ga otvoriti direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov u 19h. Brojeve tradicionalne sajamske tombole izvlače Ljubinka Trgovčević, profesorka Fakulteta političkih nauka i Nadežda Gaće, glavna urednica nedeljnika „Novi magazin“.

Biblioteka XX vek objavljuje naučna i esejistička dela domaćih i stranih pisaca o širokom krugu antropoloških tema. No, način kako se obrađuju te teme nije strogo akademski, izopšten od stvarnog života – naprotiv, knjige u ovoj ediciji oduvek je krasila svojevrsna angažovanost i sklonost drugačijim rešenjima (u tom ključu možda treba posmatrati i činjenicu da i sajam ove edicije postoji van onog velikog, mejnstrim sajma). Njen cilj je da zainteresovanoj publici predstavi najvažnije autore, ideje, discipline i tendencije u području interdisiplinarnog istraživanja čoveka, društva i kulture. Biblioteka XX vek objavljuje dela potvrđene vrednosti i ona čiji se autori bave aktuelnim i novim temama i nude ključeve za razumevanje sveta u kome živimo.

Urednik Biblioteke XX vek je Ivan Čolović, a svoj likovni izgled edicija duguje Ivanu Mesneru koji je autor svih dosadašnjih korica objavljenih knjiga.

http://www.bibliotekaxxvek.com/

http://www.czkd.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s