Mračna knjiga puna optizma – Radnici i seljaci Viktora Ivančića

U utorak 21. oktobra u okviru književnog programa Gradska knjižnica u KC GRAD-u održana je promocija nove knjige Viktora Ivančića Radnici i seljaci. Osim autora, na promociji je govorio i Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga koja je, zajedno sa Peščanikom, izdavač nove Ivančićeve knjige.

Viktor KC GRAD

Viktor Ivančić je autor čija je najispravnija odrednica „pisac“ budući da, u njegovom slučaju, „pisanje zbilja nadilazi krutu (i u dobroj meri veštačku) dihotomiju između novinarstva i književnosti. Naprosto, svaki njegov novinski tekst istovremeno je i velika književnost ispisana u savršenom ritmu i sa sjajnim proznim upadicama, a, opet, njegovi romani i priče vrlo su novinarski odgovorni prema stvarnosti u kojoj živimo, daleko od eskapizma i samozaljubljenosti kojima su mnogi književni delatnici skloni“.

Upravo u tom ključu je Viktor Ivančić ispisao i svoju knjigu Radnici i seljaci za koju izdavači kažu sledeće „Treba odmah otvoreno kazati da su Radnici i seljaci mračna knjiga puna optimizma. Takođe, treba upozoriti i na to da su Ivančićeve priče zaista eseji: briljantne analize posledica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog…) društva. Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica pripadnika poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja. Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom sprovode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina reč: pobuna. I dok čitaoci uživaju u ovom vrhunskom štivu, nama ostaje nada da će im se dogoditi nešto slično.“

http://www.gradbeograd.eu/clanak_program.php?id=1108

http://www.fabrikaknjiga.co.rs/

http://pescanik.net/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s