Otkrivanje političkog u privatnoj sferi

U Sarajevu je u Historijskom muzeju BIH devetog oktobra otvorena izložba „Moja kuća je i tvoja kuća“ – izložba koja se prvenstveno bavi utvrđenim odnosima dominacije i podređenosti, te time i otvara mogućnost za ponovno promišljanje svakodnevice i ustanovljavanja koji su to modeli koji mogu imati „emancipacijiske temelje zajedničkog i političkog“.

Otkrivanje politickog u privatnoj sferi

Na izložbi učestvuju umetnice Adela Jušić, Andreja Dugandžić, Emina Kujundžić, Lana Čmajčanin i Sandra Dukić i svako od njih na svoj način, kako to navode organizatori, „otvara vrata privatnog i skrivenog mjesta koje nazivamo kućom“.

Kuća je prostor ljudi koji u njoj žive i simbolički uokviruje ono što zovemo privatna sfera, međutim, ona nije kao takva očišćena od političkih i socijalnih problema koji se tiču čitavog društva – kuća je takođe poprište i ugnjetavanja, neplaćenog rada, strahova i nasilja. U okviru kuće i porodice žene imaju jasnu ulogu koju im je dodelio patrijarhalni svetonazor, ali, kako stoji u opisu izložbe „kuća, bila ona grad, ulica, država ili vlastita kuća, jeste i ostaje svakodnevni front borbe za jednakost i zajedničko“.

„Pitanja kojima se bavimo jesu pitanja otvorena u posljednjih sto godina. Neka od njih su rješena feminističkom i ženskom borbom de jure, ali ne i de facto. U današnjoj Bosni i Hercegovini, pitanja neplaćenog rada, kućnog rada, brige o porodici, nasilja nad ženama, ostaju u središtu ženske borbe“, kažu autorke izložbe.

Teme koje su obradile autorke i forme koje su izabrale za obradu tih tema raznorodne su. Adela Jušić i Andreja Dugandžić u radu „Rad ljubavi“ ukazuju na zataškavanje eksploatacije ženskog rada i njegoo shvatanje kao nečega što se smatra ‘prirodno’ ženskim.

Emina Kujundžić u radu „Svila i kadifa“ kroz odjeću koju su nosile žene kroz istoriju ukazuje na to kako su one koračale putem oslobađanja, emancipacije i bunta, a Sandra Dukić nas, parodirajući poznatu narodnu izreku u radu „Sama pala, sama se ubila“, uvodi u sveprisutno nasilje, kroz ogoljavanje i osvještavanje čini ga vidljivim i poziva na odgovornost za njegovo zaustavljanje. U radu „Priroda statistike“ Lana Čmajčanin na dva načina prilazi prirodi – kao ličnoj i kao statističkoj kategoriji. Materijalnost statistike položaja žena u BiH je nijema, dok priroda postaje lično, političko, javno, živo mesto ženskih glasova, imena, njihove vidljivosti koje stoje iza svih tih brojeva i njihovih pasivnih politika.

http://voxfeminae.net/vijestice-list/item/6470-izlozba-moja-kuca-je-i-tvoja-kuca/6470-izlozba-moja-kuca-je-i-tvoja-kuca

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.732932416786486.1073741828.126606900752377&type=1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s