Čovek peva posle rata

Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu organizuje 17. i 18. oktobra program “En Garde, Avant-Garde: 20/21 – Čovek peva posle rata”. Osnovni cilj programa je da podseti na avangardne prakse od pre jednog veka, ali i da preispita mogućnost kritike u današnjem društvenom kontekstu.

Covek peva posle rata

Nedavno iskustvo pobuna i gubitka iluzija, intenzivno recikliranje ratnih priča kao resursa za nove ratove i političke rekonfiguracije, aktuelizacija revolucionarnih pokreta i praksi u društvu, koje se reflektuju u kulturi, donekle podsećaju, prema navodima CZKD-a, na ukupnu situaciju iz

„Nedavno iskustvo pobuna i gubitka iluzija, intenzivno recikliranje ratnih priča kao resursa za nove ratove i političke rekonfiguracije, aktuelizacija revolucionarnih pokreta i praksi u društvu koje se reflektuju u kulturi donekle podsećaju na ukupnu situaciju iz koje su svojevremeno proizašli avangardni pokreti, i reflektovali društveni kontekst pre, za vreme i posle Prvog svetskog rata. Osmotički procesi imanentni avangardnim praksama biće razmatrani u formi otvorene učionice – mlađa generacija naučnika/naučnica i oni koji su istraživali avangarde u prošlosti, uporediće epistemologiju i ukupni kontekst istraživanja. Kritičke prakse – one u umetnosti, nastojeći na kontinuitetu u metodu, ili one aktuelne javne intervencije u medijski diskurs i javni prostor – pozvane su da ispitaju današnju i moguću kritiku kao i njenu ulogu u društvu“, stoji u saopštenju organizatora programa „En Garde, Avant-Garde: 20/21 koji počinje 17. oktobra u 10 sati recitalom „Čovek peva posle rata Bekima Fehmiua (audio zapis iz arhive RTS-a).

Centralni deo programa čini „Otvorena učionica – Nekad i sad“ kroz koju će biti predstavljeni rezultati kontinuiranog istraživanja i bavljenja istorijskim avangardama, uz diskusije sa istoričarima umetnosti, piscima i drugim naučnicima koji su se bavili tim pitanjem proteklih decenija. Otvorena učionica, za razliku od akademske konferencije, poziva na javno učešće i podstiče doprinos svih učesnika.

U program će uvesti urednica u CZKD-u Aleksandra Sekulić i istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević, koji će i moderirati razgovor, a učestvovaće Gal Kirn, Gordana Nikolić, te Jerko Denegri, Radonja Leposavić, Irina Subotić, Nikola Dedić i Miško Šuvaković, Atila Širbik, Stanislava Barać, Dejan Ilić, Radonja Leposavić i Vida Golubović, kao i muzička grupa EPP.

Dalje tokom dana je najavljena i diskusija o „slikama 1914. godine, uz učešće nemačkog pisca Marsela Bajera, oktobarskog gosta Krokodilove Kuće za pisce, sa kojim će razgovarati istoričarka Dubravka Stojanović iz Beograda. Kao poslednju program prvog dana najavljen je osvrt Nađe Bobičić na pozorišna i literarna obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Glavni program drugog dana „En Garde, Avant-Garde: 20/21” biće performansa Marka BreceljaŠetnja za Dimitrija Tucovića”, koji će početi u 15 sati, a biće završen oko 20 časova kod spomenika Tucoviću na Slaviji, čije su izmeštanje najavile nedavno gradske vlasti u okviru plana za preuređenje tog trga.

U CZKD-u će u međuvremenu Igor Bošnjak imati svoju prezentaciju o umetničkim praksama koje su obeležile sto godina od početka Prvog svetskog rata, a biće prikazan i film-performans „Izopšteni. U trenutku opasnosti” ruskog kolektiva Chto Delat, uz učešće diplomaca Škole za angažovanu umetnost i diskusiju sa Olgom Egorovom Caplijom (Chto Delat). Uoči finala Breceljecevog performansa kod spomenika Tucoviću na Trgu Slavija, u CZKD-u će biti održana i diskusija “Dimitrije Tucović – kao javni gest”.

Program je realizovan u saradnji CZKD-a i Fondacije Hajnrih Bel. Partneri na projektu su Gete institut u Beogradu i udruženje Krokodil.

http://www.czkd.org/en-garde-avant-garde-2021/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s