Borba protiv depolitizacije umetnosti

Ove godine javni prostor i kulturno-umetnička scena bili su naprosto preplavljeni ideologizovanim godišnjicama vezanim za početak Prvog svetskog rata. Nije lako snalaziti se u toj šumi simbola i ideoloških narativa, ali, između ostalog, predavanje „Umetnost u javnom prostoru: strategije politizacije“ Ivane Hanaček i Ane Kutleše bi moglo pomoći u tom snalaženju. Predavanje će biti održano u petak 17.10. s početkom u 19h u prostorijama društvenog centra „Oktobar“.

Borba protiv depolitzacije umetnosti

„Izložbe, akcije u javnom prostoru, koncerti – bilo da su se odvijali pod visokim pokroviteljstvom političkih elita u okviru javnih institucija ili kao projektne inicijative udruženja i pojedinaca – redovito reproduciraju dominantnu revizionističku politiku. Hoće li to biti slučaj i iduće godine u kojoj obeležavamo 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata i oslobođenja od fašizma, treba tek videti. Ipak već se sad može tvrditi da se tematiziranju antifašističkog nasleđa u umetničkom polju često pristupa iz lične perspektive, određene nostalgičnim sećanjem na detinjstvo ili mladost u socijalizmu, ili pak idealizujući i romantizujući partizansku borbu“, navodi se u najavi predavanja.

Dakle, osnovno pitanje koje će biti otvoreno na predavanju je kako iznedriti umetnost koja ne nastaje u tobožnjem vakuumu i koja ne pristaje na vlastitu depolitizaciju. Organizatori najavljuju da će, zapravo, reč biti o strategijama politizacije umetnosti, kao i tome koji su metodi za savremenu kontekstualizaciju vrednosti antifašističke, antiimperijalističke i antikapitalističke borbe.

Ivana Hanaček i Ana Kutleša su članice kustoskog kolektiva BLOK koji deluje u međuprostoru umetnosti, aktivizma i urbanizma. Od 2010. kustosice su UrbanFestivala – festivala umetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode.

http://www.blok.hr/?lang=en

http://urbanfestival.blok.hr/13/

https://www.facebook.com/events/602742413167856/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s