Ulica pripada svima!

VREVA 2014 – III dan

Vreva III dan

Kao i drugog dana festivala, program u petak je otvorila radionica „Čitam-Čitaš“. Ovaj put su, uz prodavce, polaznici bili i učenici iz škole za obrazovanje odraslih. U Kulturnom centru Beograda radioničari su se bavili poezijom i sklapanjem stihova pomoću odštampanih fotografija i na taj način istovremeno ojačavali i svoju pismenost i svoju kreativnost.

Kasnije tog dana ispred KCB-a nastupili su reperi iz romske muzičko-plesne grupe „GRUBB“. Vrlo dinamičan i žestok nastup privukao je mnoge prolaznike iz Knez Mihailove ulice koji su, neposredno posle koncerta romskih repera, ispratili i nastup „Ruka i glas“ koji je nastao u okviru zajedničke inicijative „Poezin“-a i „Utloss“-a. U pitanju je bio specifičan nastup u okviru koga u isto vreme poeziju izvode slem pesnici i osobe sa oštećenim sluhom, te performerska forma koja, zapravo, istovremeno istražuje i alternativne linije izvođačke poezije i inkluzivne umetnosti.

U isto vreme dok su trajali nastupi ispred KCB-a, ispred Francuskog instituta „Vreva“ je dobila izgled dostojan najbolje francuske ulične umetnosti. Naime, na Knez Mihailovoj ulici scenski umetnici iz trupe „Cirkobalkana“ su izveli akrobatsko-cirkusku predstavu, pokazujući u kom pravcu može ići savremeni cirkus, a posle njih koncert je održala grupa „Shpiritus movens“, stavljajući šansonjerske klasike u moderno muzičko ruho. Knez Mihailova ulica, ultimativni beogradski javni prostor, svojevrsna turistička i šoping zona tako je pretvorena u scenu za umetničke programe, a u jednom trenutku su se čak i neki posetioci priključili izvođačima.

Da je „Vreva“ vrlo odlučna u svojoj ideji obogaćivanja javnog prostora, pokazuje činjenica da ni kiša nije mogla da spreči nastup hora „Svetonazori“ ispred KCB-a. Hor je izvodio parodijske verzije različitih „svetih“ pesama iz bujne istorije ovdašnjih ideologija (svetonazora!) i, iako je padala kiša, najistrajniji posetioci su sa oduševljenjem ispratili ovaj neobični nastup. A tokom popodneva ovog dana, „Vreva“ je bila prisutna i na mnogim saobraćajnicama i ulicama Beograda jer su devojke iz inicijative „Paper Girl“ tog dana delile umetničke radove prolaznicima. Umesto dosadnih flajera koji reklamiraju škole stranih jezika ili povoljne turističke aranžmane, građani su taj dan mogli da dobiju pesmu ili fotografiju.

U večernjem programu drugog dana festivala otvorena je izložba trećeg ciklusa programa „Iz dobrih razloga“ u Uličnoj galeriji. Plakati su svuda oko nas i svakodnevno nam reklamiraju ove ili one proizvode iz bogate ponude konzumerističke stvarnosti u kojoj živimo, međutim, plakati koji su to veče bili izloženi služe sasvim drugoj svrsi – oni ne odvlače pažnju od problema, već naprotiv, oni upravo govore o problemima koja naša tranziciona društva prolaze. Isto veče, u okviru otvaranja izložbe, nastupio je i hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa, a čiji su nastup mnogi iz publike okarakterisali kao najveseliji nastup na festivalu, kao inspiraciju i kao podsticaj da umetnost nije samo visoka produkcija i vašar taštine, već da umetnost može (i trebalo bi) da bude način da se lakše prolazi kroz život.

Treći dan festival uspešno je završen na krovu kluba „Babel“ uz filmski program u organizacije „Krovoskop“-a. Ovim je stavljena tačka na drugi dan festival – dan sa najviše sadržaja i programa koji je pokazao da umetnost može da živi i na ulicama podjednako kao što živi i u tradicionalnim prostorima.

 

https://liceulice.wordpress.com/

http://vreva-festival.tumblr.com/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348851705239841.1073741828.172433222881691&type=3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s