Osvajanje javnih prostora

 

VREVA 2014 – II dan

Vreva II dan

Četvrtak, 11. septembra 2014. godine bio je poseban dan za sve ljubitelje umetnosti, borce za slobodu i društvenu jednakost, za sve one sa afinitetima prema originalnom, drugačijem i kreativnom.

Drugi dan festivala uličnog aktivizma „Vreva“ počeo je u podne u Kulturnom centru Beograd, gde su prodavci magazina „LiceUlice“ učestvovali u radionici organizacije „Čitam-Čitaš“ sa temom „Nacrtaj mi pesmu“. Učesnici su, naime, od već napravljenih sličica i reči, pravili kolaže kojima su dodavali reči i dovršavali kompletnu pesmu..

Nedugo nakon radionice „Čitam-Čitaš“, na Trgu Nikole Pašića aktivisti iz organizacije „Ulice za bicikliste“ napravili su pravi spektakl za gledaoce i pokazali da je polo moguće igrati i na biciklima. Okupljeni borci za ulice Beograda privukli su pažnju prolaznika ovom neuobičajenom aktivnošću, pa su se nakon svega toga oni neupućeni dodatno informisali o stvarima za koje se bore aktivisti iz „Ulica za bicikliste“, a koje se tiču svih nas.

Oni koji su se šetali kroz Savamalu u četvrtak popodne u okviru šetnje koju organizuje inicijativa „Zvučna mapa“ čuli su priče o ovom delu Beograda, koje nemamo prilike svaki dan da čujemo ili pročitamo. Posetioci su čuli autentične životne priče i iskustva, sećanja „starih savamalaca“. Ova šetnja je, zapravo, način da se u sećanju očuvaju i paralelne istorije grade, one koje nastaju daleko od zvaničnih koje su obično ideologizovani narativi, očišćeni od bilo kakve ljudske priče.

Predveče su, na platou ispred KCB-a, nastupali Ivica i „On tour“ sa različitim muzičkim programima. Ivica je mladi „kantautor“ iz Pančeva koji izvodi, uz pomoć gitare i matrica, zanimljiv muzički performans, u duhu najbolje tradicije alternativnog rokenrola. Sa druge strane, bend „On Tour“ je publici predstavio svoje viđenje muzičkih pravaca koje obično zajedničkim imenom zovemo „amerikana“. Posetioci su mogli da slušaju kako se ovaj trojac (sačinjen od gitare, mandoline i vokala) kreće kroz šarenolik repertoar – od autorskih pesama do obrada Nil Janga.

Četvrtak se završio na krovu kafića „Babel“, gde su bile organizovane projekcije kratkometražnih i dugometražnih filmova domaćih autora – od angažovanih filmova koji govore o problemima socijalne nepravde do revije filmova mladih autorki koju je organizovala feministička platforma „Femix“.

 

https://liceulice.wordpress.com/

http://vreva-festival.tumblr.com/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348562728602072.1073741827.172433222881691&type=3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s