Kako doći do boljeg društva?

VREVA 2014 – IV dan

Vreva zatvaranje

Poslednjeg dana ovogodišnjeg festivala „Vreva“ posetioci su mogli da posete tri veoma zanimljiva programa. Nažalost, kiša koja je padala jutra poslednjeg dana uticala je na to da neki od programa promene svoje lokacije, ali, uprkos neprilikama, publika je došla, a programi su prošli u najboljem redu.

U Kulturnom centru Grad održani su programi književnih festivala Pesničenje i Krokodil. Pesničenje se ovaj put predstavilo u jednom od svojih neobičnijih i lepših izdanja – Dečijem Pesničenju. Šta je Dečije Pesničenje? U pitanju je specijalan program književnog festivala Pesničenje u okviru koga se svojim pesmama predstavljaju deca ili, kako bi oni sami rekli za sebe, „Dečije Pesničenje, pesničko-muzički rasadnik; gosti odavde i odande, iz gradova i sela, bašta cela“.

Književni festival Krokodil je jedan od regionalno najprepoznatijih književnih festivala koji se svakog juna održava u Beogradu i okuplja poznate autore sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj put, u okviru „Vreve“, organizovali smo specijalano izdanje festivala pod nazivom „Na margini“. Na njemu su se predstavili Ivan Čolović, Dragana Mladenović, Marko Tomaš i Ljubomir Živkov, program je vodio Zoran Kesić, a posle književnog dela nastupa, koncert je održao Kralj Čačka. Svi ovi autori imaju različite poetike i različita polja delovanja, ali ono što ih spaja – kao, uostalom, i LiceUlice, Krokodil i Vrevu – jeste temeljna i istrajna borba za bolje i pravednije društvo. Književnost, mediji, festivali i kultura uopšte vrlo su važni prostori za vođenje te borbe. Krokodilov program na poslednjem danu našeg festivala na najbolji način je sublimirao sve ove tendencije, a posle njihovog programa bila je organizovana i javna kuhinja – ovaj put su na „Vrevi“ kuvali iz inicijative „Čorbaluk“. Takođe, sve vreme programa u KC Gradu posetioci su mogli da pogledaju i odličnu izložbu fotografija Sanje Jovanović.

Poslednjeg dana festivala „Vreva“, u saradnji sa organizacijom „Tačka komunikacije“ održana je i specifična šetačka tura pod imenom „Beograd za beskućnike“. Miško, beskućnik i prijatelj „LicaUlice“ (koji je prvog dana festivala bio učesnik i programa „Miškova kuhinja“), pokazao se kao izvrstan vodič zainteresovanim posetiocima koji su želeli da vide Beograd nekim drugim očima. Gradovi su kompleksni sistemi i u svakom gradu postoji mnogo različitih gradova. Posetioci ovog programa su videli jedan sasvim specifičan Beograd, onaj koji postoji daleko od očiju javnosti i onaj Beograd u kome žive naši sugrađani koje smo tako često spremni da zaboravimo – beskućnici.

 

https://liceulice.wordpress.com/

http://vreva-festival.tumblr.com/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348994185225593.1073741829.172433222881691&type=3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s