Drugačije otvaranje drugačijeg festivala

VREVA 2014. – I dan

VREVA otvaranje

Ulični festival aktivizma „Vreva“ je festival koji svoje shvatanje umetnosti i aktivizma plasira mimo dominantnih strujanja na kulturnoj sceni. Osvajanje novih prostora, invencija novih formi ili temeljna rekonstrukcija starih u samoj su osnovi onoga što festival „Vreva“ jeste.

U takvom duhu je proteklo i otvaranje ovogodišnjeg festivala. Za razliku od ustaljene forme koja podrazumeva samo fotografisanje za medije i jednoličan i isprazan koktel, „Vreva“ je ponudila svojevrsni antikoktel. Naime, 10. Septembra u bašti Kulturnog centra Grad – sasvim u skladu sa sistemom vrednosti koji promiviše platforma aktivizma „LiceUlice“ koja je organizator festivala – posetioci „Vreve“ su prisustvovali nekoliko neobičnih programa. Umesto standardnog posluženja, posetioci su imali prilike da jedu pasulj iz „Miškove kuhinje“. A šta je „Miškova kuhinja“? U pitanju je priča koju smo pokrenuli sa Miškom, beogradskim beskućnikom i dugogodišnjim saradnikom „LicaUlice“, osobi kojoj se beskućnici obraćaju za pomoć i koji je mnogima od njih pomogao da prebrode neke teške situacije u kojima su se nalazili. „Miškova kuhinja“ je naš odgovor na sterilne keteringe koji su postali deo ikonografije otvaranja festivala – umesto toga, organizovali smo svojevrsnu javnu kuhinju u okviru koje je Miško, zajedno sa svojim prijateljem kuvarom iz jednog prestižnog beogradskog restorana, kuvao pasulj kojim su mogli da se posluže svi. I oni koji su došli da podrže otvaranje festivala, ali i oni kojima je to bio jedan od retkih obroka tih dana.

Osim „Miškove kuhinje“, na otvaranju je promovisan i jedan muzički žanr koji ne dobija mnogo prostora na našoj sceni. Naime, te večeri je svoj koncert održao i „Merry Gospel Choir“, jedini gospel hor koji postoji u našoj zemlji. Nastup koji su održali članovi hora sasvim je jasno pokazao da duhovna muzika ne mora biti samo deo dalekog i tvrdo utvrđenog nacionalnog (ili ma kog drugog) kanona, već da ona može neposredno i živo komunicirati sa najrazličitijom publikom.

Ranije tokom prvog dana festivala „Vreva“ na Fakultetu za medije i komunikacije održana je radionica „Iz dobrih razloga“. U okviru koje su predstavnici različitih socijalnih preduzeća mogli da se sretnu sa profesionalcima iz oblasti dizajna sa kojima su radili na tome kako da odlične proizvode koje ta preduzeća imaju učine marketinški vidljivijim i dizajnerski privlačnijim. Proizvodi nekih od tih preduzeća bili su promovisani i na samom otvaranju u okviru „SENS Corner Shop“-a, mini-sajma proizvoda nastalih u socijalnim preduzećima.

Još od prvog dana festivala posetioci su imali prilike i da posete sjajne izložbe iz domena vizuelne umetnosti – fotografije kolektiva „Kamerades“ osvojile su Savski kej, a izložba „Grafičke kolonije mladih“ bila je postavljena u Muzeju Primenjene umetnosti. U Španskoj kući je bila postavka arhitektonskog kolektiva „Urban Cooks“, kao i izložba o urbanom baštovanstvu koju je pripremio „Beogradski festival cveća“. U okviru „Vreve“, takođe, organizovano je i oslikavanje murala u dvorištu magazina „LiceUlice“.

 

https://liceulice.wordpress.com/

http://vreva-festival.tumblr.com/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348333241958354.1073741826.172433222881691&type=3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s