Ulični festival aktivizma VREVA – program i lokacije

Aktivizam je naš identitet! Ulica je naše mesto otpora.

 

Drugi Ulični festival aktivizma – Vreva, biće održan od 10. do 13. septembra, u Beogradu, u produkciji magazina Liceulice i partnera. Vreva festival kroz niz programa nastoji da afirmiše, zaštiti  i podstakne  aktivizam, angažovano stvaralaštvo, preduzimljivost, brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji,  humanost, solidarnost i filantropiju.

Ovih nekoliko dana ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta postaće pozornice, bine, galerije i podijumi bez zidova, otvoreni za sve.

 Ovogodišnja Vreva startuje 10. septembra u Kulturnom centru GRAD. Naredna dva dana ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori – plato ispred Kulturnog centra Beograda, plato ispred Francuskog Instituta, savamalske ulice, izlozi i trotoari u centralnim beogradskim ulicama – biće mesta  koja ćemo pokušati da oslobodimo, zauzmemo, unapredimo i promenimo – bar za kratko vreme.

 

Magazin Liceulice otvara vrata svoje redakcije

Poslednjeg dana festivala, 13.septembra, kroz završne programe, otvorićemo jedan novi, nadamo se i trajni,  javni gradski prostor – dvorište ispred zgrade u kojoj se nalaze prostorije magazina Liceulice. Na ovaj  način uz podršku gradske opštine Savski Venac i svih komšija pokrećemo inicijativu da se jedan zapušten i ruiniran prostor u dogledno vreme pretvori u urednu, zelenu oazu u centru grada, prikladnu za rad i različite javne programe.

Vrevu 2014. posetioci će moći da dožive kroz  izložbe na otvorenom, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine razgovore u parku ili nekom dvorištu, susrete s kreativnošću na neočekivanim mestima.  Kroz veliki broj aktivnosti i na više gradskih lokacija, preko stotinu učesnika imaće priliku da predstave svoj rad i ideje za bolje sutra jer osnovna ideja festivala jeste da umetnost  izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene.

Može li umetnost da govori o nepravdi, diskriminaciji, siromaštvu, isključenosti, o uzurpaciji javnog prostora, o diskriminaciji,  o zloupotrebi javnog interesa, o pohlepi i neodgovornosti. Može, mora i hoće!

 

Čekamo vas na onoj strani ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas! 

VREVA_program_final

 

 

Advertisements

One thought on “Ulični festival aktivizma VREVA – program i lokacije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s