VREVA – Ulični festival aktivizma po drugi put u Beogradu!

Aktivizam je naš identitet! Ulica je naše mesto otpora. Kreativno do promena!

 

Na redu je drugi Ulični festival aktivizma – Vreva.

 

U Beogradu od 10. do 13 septembra, ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta  postaće pozornice i bine, galerije i podijumi, govornice i razgovornice bez zidova, bez prepreka, bez ograda –  otvoreni za sve.

 

Aktivizam je naš identitet! 

Redovni čitaoci magazina Liceulice znaju za koje se vrednosti zalažemo i koje sve vrste i oblike aktivizma promovišemo i podstičemo. Vreva festival je nastao u saradnji magazinaLiceulice i mnogobrojnih partnera okupljenih u svojevrsnoj i  jedinstvenoj Platformi aktivizma.

Festival Vreva je posvećen pre svega kulturnom aktivizmu. Ovaj festival kroz mnogobrojne programe u gotovo svim umetničkim formama nastoji da afirmiše, ohrabri i podstakne  aktivizam u umetnost, angažovano  stvaralaštvo, preduzimljivost i brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji, humanost, solidarnost i filantropiju,  jer zadatk umetnosti je da teši zaboravljenje, ali i da pokrene ravnodušne.

 

Ulica je naše mesto otpora.

Vreva Festival objedinjuje tri  ključne vrednosti za koje se Liceulice kao projekat zalaže: ulica (javni prostor i javni interes), ljudska prava i angažman u umetnosti. Vreva festival će biti realizovan kroz više programa koji će se, kao i na svakom uličnom festivalu, dešavati mahom simultano, na otvorenom i u srcu grada.

Vrevu koju najavljujemo posetioci će moći da dožive kroz izložbe, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine „razgovore u parku“, performanse, ulične igre i zanimacije na neočekivanim mestima. Ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori biće osnovno polje koje ćemo ovim festivalom pokušati da oslobodimo ili zauzmemo, bar za krako vreme, jer osnovna ideja festivala je da umetnost  izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene.

 

Kreativno do promena!

Može li umetnost da govori o nepravdi, diskriminaciji, siromaštvu, isključenosti, o uzurpaciji javnog prostora, o diskriminaciji,  o zloupotrebi javnog interesa, o pohlepi i neodgovornosti. Može, mora i hoće! Vreva festival će uz pomoć učesnika, gostiju, namernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mešavina različitosti   – od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta! Jer ova Vreva nije samo neobavezno muvanje, ona je angažovana, hrabra i drugačija.  

 

Vreva_2014_plakat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Ulični Festival aktivizma – Vreva organizuje LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Evropske fondacije za kulturu i Fondacije Prince Claus, a u partnerstvu sa organizacijama Yustat Centar, Kulturni centar Beograda, Francuski Institut, Tačka komunikacije, Smart Kolektiv, Ministarstvo prostora, i mnogim drugim. Istoimeni festival, sličnog koncepta, prvi put je realizovan 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s