Važnost sećanja na razvoj nezavisne kulturne scene

U okviru projekta „ABCeda nezavisne kulture“, koji realizuju Udruženja SEEcult.org iz Beograda i Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, uz podršku Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund ‒ BAC), započet je serijal video intervjua s nekim od ključnih aktera nezavisnih kulturnih scena u Srbiji i Hrvatskoj. Cilj čitavog projekta je očuvanje i povećanje vidljivosti intelektualnog i umetničkog rada koji nastaje na nezavisnim kulturnim scenama u regionu.

Vaznost secanja

Prvi intervjui urađeni u ovom serijalu su s Teatrom Mimart i Remont nezavisnom umetničkom asocijacijom iz Beograda (dostupni na YouTube kanalu portala SEEcult.org), kao i s umetnikom Slavenom Toljem iz Dubrovnika (dostupan na Vimeo kanalu Kulturpunkta). Posle ovih, biće objavljeni i intervjui s Led artom/Šok zadrugom iz Novog Sada i umetnicima Sinišom Labrovićem i Mladenom Stilinovićem iz Hrvatske.

U okviru projekta pokrenute su i aktivnosti za jačanje kapaciteta organizacija za očuvanje i arhiviranje njihove bogate istorije. Održane su četiri radionice u Zagrebu i Beogradu, u kojima je učestvovalo dvadesetak organizacija iz Hrvatske (Attack!, Udruženje za razvoj kulture URK, Centar za dramsku umjetnost CDU, BLOK ‒ Baza za lokalno osvježavanje kulture, WHW, Mala performerska scena, Studio Artless i Kontejner) i Srbije (Zemunski mali umetnički centar – ZMUC, Treći Beograd, Kulturni centar Rex, ARTEQ, Centar za razvoj fotografije, Mikro Art, Bazaart, KOD, Frekvencija, Remont i Plavo pozorište). Učesnici su se upoznali s praksom Centra za dokumentovanje nezavisne kulture u Hrvatskoj (nalazi se u klubu Booksa u Zagrebu). U nastavku projekta, pored novih intervjua, biće organizovane i nove radionice u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Puli i Splitu.

Osnovna ideja čitavog projekta „ABCeda nezavisne kulture“ jeste očuvanje postignuća i produkcije nezavisnih kulturnih scena na prostoru bivše Jugoslavije. Akteri te scene suočavaju se već decenijama s velikim problemima ‒ nakon ratnih 90-ih i bolnih procesa tranzicije, brojni problemi danas, posebno finansijski, prete i nestankom nekima od ključnih aktera.

Projekat „ABCeda nezavisne kulture“ započet je 2009. godine Dosad je objavljeno preko šezdeset intervjua, a 2011. godine projektu se pridružio Kulturtreger, te zajednički otvaraju Centar za dokumentaciju nezavisne kulture u književnom klubu Booksa u Zagrebu.

http://www.seecult.org/vest/ocuvanje-istorije-nezavisne-kulture-u-regionu

http://www.kulturpunkt.hr/content/abeceda-nezavisne-kulture

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s