Poklanjanje umetnosti na ulici

Prošlog petka ste se začudili ako vam je neko nasred ulice, bez ikakvog povoda i najave, poklonio sliku, fotografiju, pesmu ili kakvo drugo umetničko delo. O čemu se radi? U Beograd je i ovog leta stigla Papergirl, art projekat čiji je cilj svima približiti umetnost, iznenaditi ljude nesebičnim delom, širiti pozitivan stav i saradnju, kaže Radmila Jeremić, koordinatorka projekta, koja je, uz podršku svojih drugara, odlučila da ovu altruističku priču dovede u Beograd. „Ovaj umetnički projekat započet je u Berlinu 2006. godine, po uzoru na popularne Paperboys, dostavljače novina na biciklima, samo što Papergirl ljudima ne dostavlja dnevnu štampu već umetnost. I to slučajnim prolaznicima na ulici. Zašto nekome ne ulepšati dan?“, kaže Radmila. Prolaznici koje je pronašla papergirl rolnica mogu se javiti i pokazati šta su dobili, svoju uzvratnu poruku mogu postaviti i na instagram, zvanični hashtag projekta je #papergirlbeograd

Papergirl Beograd

Kako dostava umetnosti u praksi funkcioniše? Projekat je participativan, nekomercijalan i impulsivan, dakle može da učestvuje svako ko poželi ‒ doniranjem vlastitog rada, pomaganjem u organizaciji i distribuciji. Nipošto to ne moraju biti profesionalni umetnici, dobrodošli su svi koji stvaraju i imaju želju da plod svog stvaralaštva podele s drugima. Nakon što „papirne devojke“ prikupe dovoljno umetnina, organizuje se zajednička izložba svih pristiglih radova, besplatna i otvorena za sve. Po završetku izložbe, svi prikupljeni radovi motaju se u rolnice koje se zatim dele ljudima na ulici u tajnoj uličnoj akciji.

„Cilj projekta jeste spajanje umetnosti s običnim ljudima, a namera nam je da na neobičan način ulepšamo dan slučajnom prolazniku. Zbog toga smo pozvali sve umetnike i one koji se tako osećaju, da učestvuju u projektu darovanjem svog umetničkog dela. Slali su nam slike, fotografije, crteže, postere, pesme, priče, kolaže, nalepnice… Jedini naš zahtev bio je da se radovi mogu srolati u smotuljak. Raznorazni ’artovi’ su svakodnevno punili našu Papergirl kutiju, kao i naše poštanske sandučiće, tako da smo skupili preko tri stotine radova iz zemlje i regiona“, kažu „papirne devojke“ o svom projektu. Pristigli radovi mogu se pogledati na blogu Papergirl Beograd.

https://www.facebook.com/pages/Papergirl-Beograd/240762989368128

http://papergirlbeograd.blogspot.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s