Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života

Hartefakt fond je 30. jula predstavio knjigu „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ u prostorijama UK Parobrod. Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja povesti homoseksualnosti u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, koja je isključena iz dominantnih istorijskih narativa, te da se na taj način faktički dovede u pitanje validnost kompletnog koncepta „zvanične“ istorije.

Medju nama

Takođe, cilj projekta „Intruders“ je da doprinese formiranju kolektivnog sećanja LGBT zajednice i time podrži borbu za LGBT prava i slobode, ali i da doprinese širenju javne svesti o istoriji homoseksualnosti u Srbiji stvarajući tako lokalnu bazu, sigurno tlo i podršku za buduće akcije. Pored toga, cilj projekta je i da se motivišu i uključe novi akteri, da se osmisle i oprobaju novi pristupi i metode borbe za LGBT prava i slobode, saopštio je Hartefakt.

Knjigu su predstavili šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni i direktor Hartefakt fonda Andrej Nosov, a govorile su i urednice Ana Stolić i Zorica Ivanović, kao i jedan od istraživača i autora Vladimir Bjeličić.

Osnovna metodologija projekta podrazumeva temeljno multidisciplinarno naučno istraživanje i njegovo objavljivanje, kao i pripremu, snimanje i konzerviranje oralnih svedočanstava članova/ica zajednice, koji u nedostatku materijalnih tragova predstavljaju dragocen, ako ne i jedini izvor informacija o iskustvima i životima članova/ica zajednice u drugoj polovini 20. veka.

Projekat realizuje Hartefakt fond u saradnji s Centrom za vizuelnu istoriju i Ustanovom kulture „Parobrod“, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji kroz program „Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava“, te Hajnrih Bel fondacije, Britanske ambasade u Beogradu i Koalicije „Korak“.

 

http://www.ukparobrod.rs/desilo-se/promocija-knjige-medu-nama-neispricane-price-gej-i-lezbejskih-zivota-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s