Letnji razgovori o gorućim društvenim pitanjima

Od prvog do trećeg avgusta održana je „Pjaca od filozofa“, debatni program šestog Međunarodnog festival Kotor Art. U okviru programa, publika je imala priliku da sluša predavanja Srećka Horvata, filozofa iz Hrvatske, i Tarika Alija, istoričara, pisca, reditelja, aktiviste i jedne od ključne figure britanske levice. Čitav program je održan pod sloganom „Šta Evropa želi“ (što je i naslov knjige koju su nedavno u koautorstvu potpisali Srećko Horvat i Slavoj Žižek).

Horvat i Ali

Osnovna pitanja postavljena ovim programom ticala su se budućnosti Evrope kao političke zajednice, te koje bi to bile vrednosti koje Evropa treba da zastupa i na koji način. Srećko Horvat je 1. avgusta održao predavanje pod naslovom „Evropa je mrtva, živela Evropa!“, dok je Tarik Ali 3. avgusta govorio na temu „Bolestan kontinent“.

Horvat je objavio devet knjiga na hrvatskom jeziku, među kojima su „Diskurs terorizma“, „Protiv političke korektnosti“ i „Pažnja! Neprijatelj prisluškuje“. Sa Slavojem Žižekom napisao je knjigu „Što Europa želi?“, koja je objavljena na desetak jezika. Dve godine je bio član stalne postave emisije „Peti dan“ na HTV-u, a potom uređivao i vodio emisiju „Zdravo društvo“. Redovno objavljuje tekstove i društvene komentare u vodećim svetskim medijima kao što su The Guardian, Al Jazeera i The New York Times.

Tarik Ali je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu u Oksfordu, te još za vreme studija bio jedan od predvodnika protesta protiv rata u Vijetnamu. Nadahnuti njegovom ulogom u tom pokretu, Rolingstonsi su mu posvetili pesmu „Street Fighting Man“, a Džon Lenon pesmuPower to the People“. Još od 60-ih godina član je uredništva časopisa New Left Review. Objavio je više od trideset knjiga, među kojima se ističu „Can Pakistan Survive?“, „Street Fighting Years: An Autobiography of the Sixties i Fear of Mirrors“, „The Obama Syndrome“ itd.

Kotor Art su u poslednjih nekoliko godina posetili vodeći svetski filozofi, kao što su Giorgio Agamben, Gianni Vattimo i Antonio Negri, ali i regionalne autori poput Renate Salecl, Borisa Budena i Žarka Paića.

https://www.facebook.com/kotorart

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s