,,Umetnost u javnom prostoru/Beograd za putnike u prvom susretu”

Umetnička grupa Kaledioskop organizovala je izložbu „Umetnost u javnom prostoru/Beograd za putnike u prvom susretu“, koja je otvorena 15. jula 2014. godine na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu.
Ova grupna izložba fotografija, čija je tema železnica i železnički saobraćaj, postavljena je unutar Glavne železničke stanice Beograd: na prozorima i po peronima. Cilj izložbe je da se animira prostor gradske železničke stanice, koja je i spomenik arhitekture ali i prvi prostor s kojim se putnici pristigli u Beograd susreću, i stoga igra važnu ulogu u formiranju utiska o našem gradu. Osim toga, kulturni sadržaji koji se realizuju u javnim prostorima različitih namena podstiču stvaralačku dinamiku gradskog života.

Umetnost u javnom prostoru

Ovom izložbom, na kojoj sedamdeset šest autora izlaže svoje fotografije, umetnička grupa Kaledioskop želi da skrene pažnju na kulturne sadržaje koji bi trebalo da su neodvojivi deo bića grada, a celim događajem se obeležava i sto trideset godina od izgradnje zgrade beogradske Glavne železničke stanice.
Izložbi su prethodile dve Kaleidoskopove foto-radionice na temu „Železnica“, koje je vodio profesionalni fotograf iz Meksika Huan Pablo Delgado Berman. Polaznici su bili profesionalni fotografi, amateri različitih profesija, kao i mladi iz romskog udruženja GRUBB i deca iz Svratišta za decu Novi Beograd.
Otvaranje izložbe pratili su i muzičko-scenski program – nastupili su i GRUBB, INEX Teatar i Kofer pozorišna trupa. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod od prodatih fotografija ide u humanitarne svrhe.

kaleidoskop-art.blogspot.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s