Umetnost kao antihegemonistička propaganda

Od 7. do 12. jula u klubu „Sektor 99“ u Skoplju održana je međunarodna izložba „Tačka topljenja: Umetnost kao antihegemonistička propaganda“. Izložbu su organizovali makedenonski umetnički kolektiv Kooperacija, a izloženi radovi su se bavili tačkama u kojima se umetnost preklapa s propagandnim mehanizmima. Glavna namera organizatora izložbe je bila da ukažu na posledice koje različite društveno-istorijske situacije imaju na percepciju odnosa umetnosti i politike.
Izložba je, kako je navela Kooperacija, pregled individualnih razmišljanja, reakcija i kritičkih stavova prema institucionalizovanim mehanizmima i centralizovanim kulturnim politikama, koje koriste tipične strategije dominantnih ideologija stalno pokušavajući da zadrže i očuvaju svoje pozicije preko uloge umetnosti.

Umetnost kao antihegemonisticka - Skoplje
Na izložbi su učestvovali: Vitalij Komar iz Rusije, koji od kraja 70-ih živi i radi u Njujorku i jedan je od glavnih učesnika legendarne „Buldožerske izložbe“ (1974), zatim slovenačka grupa IRWIN, provokativni španski umetnik Santjago Sijera, kolektiv Detext (Valentin Duceac i Raul Martinez), koji živi i radi na relaciji Njujork‒Berlin, Nemanja Cvijanović iz Hrvatske, Ibro Hasanović iz Bosne i Hercegovine, koji trenutno živi i radi u Prištini, te makedonski umetnici Kristina Gorovska i Jure Lavrin, Ines Efremova, Vladimir Lukaš, Nikola Uzunovski, Filip Jovanovski, Đorđe Jovanović, Igor Toševski, OPA i Vladimir Jančevski. Neki od stranih umetnika zastupljenih na izložbi prvi put su se predstavili u Makedoniji.
Prema navodima Kooperacije, u vreme napora da se održi ideja pluralizma, radikalni disbalans u odnosu moći kojom raspolažu pojedinci i grupe jedan je od osnovnih problema u rešavanju raznih konfliktnih situacija, posebno u društvima koja pokušavaju da predstavljaju i propagiraju neophodnost bespogovornog zajedništva i unifikacije.

http://www.kooperacija.info/

http://www.seecult.org/vest/umetnost-i-propaganda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s