Špetim Selmani, julski gost Krokodilove rezidencije

Špetim Selmani, pesnik s Kosova, julski je gost Krokodilove rezidencije za pisce u Beogradu.
Selmani je pesnik mlađe generacije kosovskih autora. Rođen je 1986. godine u Prištini, studira sociologiju na Prištinskom univerzitetu, a završio je master studije glume na Akademiji umetnosti u Prištini. Objavio je 2006. godine knjigu poezije „Brenda Guaces“ (Unutar školjke), a 2011. i drugu zbirku „Poezi“ (Poezija).

Spetim Selmani
Selmani boravi u Beogradu u okviru projekta „Neighbors“, organizovanog s namerom da se ojačava književna i kulturna saradnja Kosova i Srbije. U okviru ovog projekta stipendistima se obezbeđuje boravak kako u Beogradu, tako i u Prištini. Tokom tog boravka stipendirani autori imaju priliku da na književnim večerima/promocijama/tribinama predstave svoj rad (manifestacije se organizuju kako u gradovima u kojima autori borave ‒ Beogradu i Prištini ‒ tako i u drugim mestima u Srbiji i na Kosovu). Takođe, autori imaju mogućnost da se upoznaju s društveno/kulturnim kontekstom sredine u kojoj borave. Prethodnog meseca je u Beogradu, u okviru ovog programa, gošća bila pesnikinja Ervina Haljilji. Partner Krokodila u tom projektu je Qendra Multimedia iz Prištine, a saradnici Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda. Projekat finansira Evropska unija.
Projekat „Neighbors“ se odvija pod okriljem „Kuće za pisce“, prvog rezidencijalnog književnog programa u Beogradu, koji su pokrenuli osnivači književnog festivala Krokodil. „Pored toga što su autorima-stipendistima omogućeni povoljni uslovi za stvaralački rad, gostovanja etabliranih ili perspektivnih mladih autora u Beogradu stvaraju sliku kulturno otvorenog grada i zemlje, što direktno utiče na poboljšanje (ne baš slavnog) kulturnog imidža Beograda i Srbije u Evropi“, kažu organizatori ovog programa. Dosad su gosti programa bili brojni pisci, kako s prostora bivše Jugoslavije, tako i iz cele Evrope. Neki od njih su Faruk Šehić, Tea Tulić, Daša Drndić, Lamija Begagić, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Silven Pridom i mnogi drugi.

http://kucazapisce.krokodil.rs/

http://www.qendra.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s