Premijera predstave ‚‚Slepi”

Premijera predstave „Slepi“, u izvođenju Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK), najavljena je za 7. jul na Vojnom aerodromu Golubovci u Podgorici. Predstavu je, prema komadu nobelovca Morisa Meterlinka, režirao Željko Šošić. Paralelno s predstavom, u toku je i snimanje dokumentarnog filma radnog naslova „Slijepi“, u režiji Senada Šahmanovića i dramatizaciji Vaska Raičevića. U predstavi igraju Hasija Borić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, te Petar Kandić, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, kao i Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović, članovi pozorišnog ansambla slepih glumaca „Homer“ iz Podgorice.

Slepi ATAK

Predstava „Slepi“ istražuje mogućnosti teatarskog izraza ‒ profesionalni glumci u zajedničkoj igri s članovima organizacije „Homer“ stvaraju čudesan i uznemirujući svet na osnovu Meterlinkove drame, saopštio je ATAK.

Prema rečima dramaturga Vaska Raičevića, čovekov pad u stvarni svet, u haos iz koga pokušava izvući istinu o vlastitoj egzistenciji, proizvodi niz uzbudljivih pozorišnih slika.

„Čuđenje i strah navode nas da postavljamo pitanja: ko smo, gde smo, kuda idemo…? Srž ljudske tragike nije samo materijalne ili psihološke prirode, govorio je Meterlink. To je ‘nešto između neba i nas’, što junaci ove predstave pokušavaju da dosegnu“, zapisao je o predstavi Raičević.

ATAK je izrazio posebno zadovoljstvo sto u predstavi igra glumicaHasija Borić, osnivačica sarajevskog Putujućeg teatra, predavačica Kulture govora na Franjevačkom teološkom fakultetu u Sarajevu i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za životno delo, koja se poslednjih deset godina uspešno bavi i režijom.

Projekat „Slepi“ treća je pozorišna produkcija nevladine organizacije ATAK u ovoj sezoni, nakon predstava „Poglavlja 23 i 24“ (FIAT 2013), „19. decembar ‒ dan poslije“ (Fabrika raketa) i nekoliko manjih umetničkih projekata. Uporedo s predstavom, radi se na dokumentarnom filmu prema konceptu Stefana Boškovića, u koprodukciji s Radio televizijom Crne Gore.

ATAK okuplja mlade pozorišne profesionalce i druge slobodne umetnike koji se bave scenskim i vizuelnim delatnostima, umjetničkom inkluzijom i socijalnim pitanjima. Na projektu „Slepi“ trenutno radi oko dvadeset saradnika iz Crne Gore i nekoliko gostiju iz regiona.

Projekat „Slepi“ podržale su američka i slovenačka ambasada u Podgorici, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, RTCG i Biblioteka za slepe.

 

https://sites.google.com/site/nazivsajtaatak/

https://www.facebook.com/NvoAtak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s