Nestali prostori

Italijanska umetnica Rebeka Agnes započela je rezidencijalni boravak u Beo_Projectu radionicom „Nestali prostori“, o napuštenim i porušenim zgradama u Beogradu. Rezultat je mapa grada zasnovana na sećanjima učesnika.

Radionica „Nestali prostori“ održana je od 27. do 29. juna u Zavodu u Kraljevića Marka 1, a izložba će biti otvorena večeras (3. jula) u Beo_Projectu.

Cilj radionice je pokušaj da se formira portret grada, polazeći od mesta koja više ne postoje ili su postala nepristupačna. Od učesnika/ca se očekuje da izaberu neko mesto koje je nestalo, napušteno je ili porušeno, i naslikaju/nacrtaju ga na komadu drveta, koristeći akrilne boje ili olovke.

Nestali prostori

Učešće u radionici bilo je besplatno i otvoreno za sve, te se od učesnika nije zahtevalo ni da imaju bilo kakve dodirne tačke sa savremenom umetnošću, ni neko posebno umeće u crtanju/slikanju, jer je suština prisetiti se i dati lik sećanju (na neko mesto) kako bi ono bilo smešteno u vreme i podeljeno s drugima.

U okviru rezidencijalnog boravka u Beogradu, Rebeka Agnes će 4. jula održati i promociju svoje knjige „The Italian Alphabet Has 21 Letters“ (Italijanski alfabet ima 21 slovo) u galeriji Remont, a istog dana predstaviće se i istoimenom samostalnom izložbom u Zavodu.

Izložba obuhvata instalaciju ručno rađenog veza i print velikih dimenzija koji su materijalizacija umetničkog rada i istraživanja predstavljenog u knjizi „The Italian Alphabet Has 21 Letters“.

Poredeći alfabete različitih jezika, i koristeći italijanski kao referencu, Rebeka Agnes je stvorila kratku ilustrovanu zbirku slova i reči iz različitih jezika. Jezici zastupljeni u knjizi su maternji jezici ljudi koji poznaju ovu umetnicu. Knjiga nastoji da ukaže, s jedne strane ‒ na ograničenja podataka iz jednog jezika, a u isti mah otkriva sličnosti u međusobno udaljenim jezicima.

Rođena 1978. godine u Paviji, Rebeka Agnes je diplomirala 2001. na ccademia di Belle Arti di Brera u Milanu, a od 2006. živi u Berlinu.

Izlagala je samostalno u Milanu, na Siciliji, u Berlinu, Napulju… a učestvovala je i na brojnih kolektivnim izložbama.

Temom nestalih prostora bavi se od 2010. godine. Ta tematika reflektuje se na različite načine u raznim projektima, poput instalacije „Prostori koji više ne postoje“ (2010), umetničke turneje „Relocirani spomenici i nestala mesta“ (2012‒2013), „Druga mesta koja više ne postoje“ (projekat koji je u toku) i dve radionice održane u Bjali (Bugarska) 2011. i Scicliju (Sicilija) 2013. godine.

Kao i u slučaju Scilicija, Rebeka Agnes nikada ranije nije bila u Beogradu. Sve što o njemu zna potiče isključivo iz literature, vesti i reportaža.

U nastojanju da grad upozna zaobilazeći klišee i priče iz medija i turističkih vodiča, Rebeka Agnes želi da Beogradu pristupi iz vizure onih koji tu žive i njihovih uspomena.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s