Jubilarno “PatosOFFiranje”

Jubilarni, deseti Međunarodni multimedijalni festival PatosOFFiranje počeo je 27. juna, a trajaće do 5. jula u Smederevu, u organizaciji pozorišta PATOS. Na ulicama, trgovima i pešačkim zonama, kao i u lokalnom Centru za kulturu, biće organizovan celodnevni program koji uključuje ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i Evrope, performanse, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri s više od dvesta izvođača.

Patosoffiranje

Budući da se uloga scenskih i drugih umetnosti menja u skladu s društvenom stvarnošću, pokretačka funkcija i usmeravanje ukusa povlači i posebnu odgovornost umetnika, pa je takva orijentacija imperativ kada stvaralaštvo preti da se izoluje i postane samo sebi svrha, saopštili su organizatori desetog PatosOFFiranja.

Festivalski program tematski je uokviren stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata, pa će na otvaranju biti prikazan film Radio-televizije Srbije „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ u Istorjiskom arhivu, a Festival će zatvoriti monodrama „Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu“.

Aktivno i usmereno delovanje umetnosti ogleda se u brojnim programima posvećenim žarišnim tačkama savremenog društva. Oblasti od posebnog značaja su obrazovanje, koje poslednjih godina prolazi kroz brojna previranja, i vaspitanje, čija se kriza ogleda u višestrukim nerazumevanjima, čiji je rezultat diskriminatorski odnos mladih jednih prema drugima. Stoga je odabran niz radova koji te teme problematizuju. Među njima su ciklusi različitih umetničkih oblika koje se bave obrazovanjem i marginalizovanim grupama.

PatosOFFiranje će treći put predstaviti građanima „Živu biblioteku“, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije. Posetioci će ponovo moći da u razgovoru s ljudima, čiji životi zaista jesu kao knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

Smatrajući da izvođačke umetnosti ne bi mogle da deluju na društvo, niti da ostvare komunikaciju sa sredinom bez novinara i novinskih kuća koji svoj rad posvećuju kulturi i umetnosti, na otvaranju Festivala biće dodeljena novoustanovljena nagrada „Niko Garone“ za posebno angažovanje u kulturi Smedereva i Srbije, nazvana imenom italijanskog novinara i kritičara Nika Garonea.

S obzirom na to da se nagrada dodelјuje prvi put, u procesu odlučivanja uzet je u obzir višegodišnji rad novinara i medija u različitim domenima delovanja i načinima novinarskog rada u kulturi, pa su ove godine izuzetno dodelјene četiri nagrade.

Dobitnici su Radio-televizija Srbije za uvođenje emisije „Kulturni dnevnik“, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org za kontinuirano i dosledno praćenje i promociju kulture u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope u oblasti internet novinarstva, novinar RTV Smederevo Dragan Pavlović za poseban doprinos kulturi Smedereva u oblasti radijskog novinarstva i novinarka smederevskog lista „Naš glas“ Snežana Glišić za naročit doprinos kulturi Smedereva u pisanom novinarstvu.

Jubilarno PatosOFFiranje priključuje se i podršci poplavljenim područjima u Srbiji, pa će ulaz za program u Centru za kulturu Smederevo biti poslata poruka na broj 1003, dok su programi na trgu i gradskim šetalištima besplatni.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Smederevo, fondacija TRAG, USAID, Institut za održive zajednice, te kancelarije Saveta Evrope i Poverenice za ravnopravnost. Stalnu podršku festivalu PatosOFFiranje od osnivanja pružaju Centar za kulturu Smederevo i udruženje Bazaart iz Beograda.

 

www.patos.org.rs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s