„Smrt fašizmu – juče, danas, sutra“

Izložba Nemanje Cvijanovića „Smrt fašizmu ‒ juče, danas, sutra“ postavljena je u galeriji Podroom u prostorijama Kulturnog centra Beograda do 28. juna. „U okruženju savremenog imperijalizma u kojem živimo, umetnik se likovno ’obračunava’ sa životinjskim likovima koji su predstavljeni na grbovima odabranih zapadnih zemalja, predstavnica pomenutog imperijalizma, pokušavajući da skrene pažnju na prisutnost simbola o kojima bi trebalo raspravljati, ako ne i cenzurisati ih“, kaže se u najavi ove zanimljive i angažovane izložbe.

Smrt fasizmu - juce, danas, sutra

Nemanja Cvijanović je autor koji, po rečima organizatora izložbe „u svojim radovima uspostavlja veze s događajima iz zaboravljene prošlosti i sadašnjosti, kritički promišljajući estetske i ideološke vrednosti savremenog sveta kroz teme kao što su mehanizmi proizvodnje, manipulacija i procesuiranje značenja u postmodernoj kulturi“.

Izložba koju beogradska publika ima priliku da vidi svojevrsni je nastavak izložbe realizovane u Tobačinoj 001 u Ljubljani. Sam naziv je, naravno, jasna referenca na slogan iz NOB-a, koji je postao poznat nakon smrti narodnog heroja Stjepana Filipovića, koji je neposredno pred vlastito pogubljenje uzviknuo: „Smrt fašizmu ‒ sloboda narodu“.

Nemanja Cvijanović(rođen u Rijeci, Hrvatska, 1972. u mešovitoj južnoslovenskoj porodici), živi i radi u Rijeci. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti) u Veneciji 1998, a magistrirao na Univerzitetu IUAV 2010 (Venecija). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskih društava likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, udruženja Drugo more i Samoupravne interesne zajednice iz Rijeke, kao i italijanske komunističke partije Rifondazione Comunista. Od izložbi koje je priredio u poslednje vreme treba izdvojiti: Muzej savremene umetnosti u Rimu, galerija Tobačina 001 u Ljubljani, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, galerije u Briselu, Parizu, Poznanu, Gvatemali… Kao umetnik-kustos radi od 2009. godine, kada s kolegama i drugovima iz regije i sveta u Rijeci osniva međunarodnu galeriju SIZ.

 

http://g-siz.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s