Prvi broj ,,Beton International”

U četvrtak u prostorijama Kulturnog centra Beograd održana je tribina povodom izlaska prvog broja magazina “Beton International” koji su za nemačko govorno područje, u decembru 2013, pokrenuli Alida Bremer i Saša Ilić. Na tribini su govorili Dragana Mladenović, Laslo Vegel, Nikolea Gelevski, Faruk Šehić i Saša Ilić. Prvi broj magazina objavljen je u susret stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, te je naslova ovog temata „1914 – sto godina posle“. U tematu se nalaze tekstovi dvadeset i osmoro autorki i autora iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Austrije i Mađarske. U svojim tekstovima autori su problematizovali ovu prelomnu godinu u istoriji Evrope u XX veku, te kako se ta godina reflektovala i na književnost, društvo, politiku i ekonomiju evropskog prostora. Takođe, vrlo je važno i to što ovi tekstovi pokušavaju da odgovore na pitanje kako se uopšte početak I svetskog rata može čitati i interpretirati u svetlu konteksta koji danas oblikuje društveno/politički život Evrope.

Beton International

Autorke i autori u broju: Alida Bremer (Ger/Hr), Selvedin Avdić (BiH), Svetlana Slapšak (Slo), Emir Imamović Pirke (BiH), Dragana Mladenović (Srb), Daša Drndić (Hr), Filip Hameršak (Hr), Adisa Bašić (BiH), Aleš Debeljak (Si), Svetislav Basara (Srb), Ivana Sajko (Hr), György Spiró (Hu), S.K.Rietberg (Lie), Davor Korić (Ger/BiH), Birgit Pölzl (At), Andrej Nikolaidis (Me), Tomislav Marković (Srb), János Háy (Hu), Lamija Begagić (BiH), Faruk Šehić (BiH), Ivana Simić Bodrožić (Hr), Jeton Neziraj (RSK), Nenad Veličković (BiH), Kristian Novak (Hr), Ivana Šojat-Kuči (Hr), Nikola Gelevski (Mk), Lásló Végel (Srb/Hu), Saša Ilić (Srb).

“Beton International” je, pod pokroviteljstvom Evropske mreže za knjige – Traduki, objavljen 11. marta ove godine kao specijalni dodatak u Tageszeitungu, uoči Međunarodnog sajma knjiga u Lajpcigu 2014, gde je bio i promovisan.

Tribina u KCB-u tek je jedna od četiri planirane za mesec jun – pre beogradske, upriličena je i tribina u Sarajevu, a posle nje će biti organizovane i u Zagrebu i Ljubljani.

“Kulturno-propagandni komplet Beton” je nastao kao književni podlistak dnevnog lista “Danas” 2006. godine. Osnovna ideja “Betona” je bila napraviti oštar raskorak sa nacionalističkom kulturnom politikom – prevashodno književnošću; te, kroz afirmaciju autora/autorki koji svoje pisanje nisu instrumentalizovali u svrhe onih ili onih “nacionalnih projekata”, promovisati drugačije poetičke/političke interpretacije kako književnih tekstova, tako i društvene stvarnosti i nedavne ratne prošlosti ovih prostora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s