Održan festival ,,ČitamČitaš”

Festival knjige “ČitamČitaš” održan je po drugi put prethodnog vikenda (21. i 22. juna) na lokaciji nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Građani su se uključili u druženje i razmenu knjiga uz muziku, čitanje, proglašenje pobednika foto-konkursa i radionice.

CitamCitas

Centralna aktivnost festivala ČitamČitaš, započetog 2013. godine, jeste razmena knjiga, a cilj je da doprinese tome da Kosančićev venac ponovo postane mesto širenja kulture.

Program su svečano otvarili pisac i slikar Mileta Prodanović i bend Jesenji orkestar.

U okviru muzičkog programa, nastupili su i akustični duo iz benda Lisabon, Ivica, Horkestar, gudački kvartet Feliks Art i najmlađi učenici muzičkih škola.

Poseban deo programa je bilo veče slem poezije, u organizaciji Slem studija – Poezina kojim je festival i zatvoren.

Posetioci su tokom festivala videli i fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu “Knjiga”, kao i deo postavke Muzeja knjige i putovanja iz Beograda.

Mladi pisci iz magazina “Blacksheep” i organizacije ARGH! čitali sz svoje radove,

Takođe, tokom programa “Poznati čitaju”, posetiocima su odlomke svojih omilјenih knjiga čitali i diskutovali o njima Miloš Vlalukin, Gorica Popović, Nemanja Oliverić, Dragan Ilić, Ana Marković, Jelena Trkulja, Tanja Peternik, Igor Brakus, Biljana Lukić, Rade Ćosić.

Festival “ČitamČitaš” ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i čitanja, a održavanjem na mestu stradale NBS na Kosančićevom vencu, simbolično revitalizuje i vraća toj lokaciji status centra širenja kulture – festival ponovo osvaja jedan javni prostor i promovišući njega, promoviše kulturu čitanja.

Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đođević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti.

Festival se realizuje u okviru nevladinog neprofitnog nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, a podržavaju ga NBS i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

 

http://www.citamcitas.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s