Dodela nagrade ,,Denes”

Ivan Ivanovski ovogodišnji je dobitnik nagrade „Denes“, prestižnog priznanja za mlade umetnike koje se dodeljuje u Makedoniji.

Nagrada „Denes“ deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), a njen laureat dobija šestonedeljni rezidencijalni boravak u umetničkom centru ISCP u Njujorku. Ovogodišnji pobednik, Ivan Ivanovski, proglašen je 16. juna prilikom otvaranja izložbe finalista u Mobilnoj/montažnoj galeriji Centra za savremenu umetnost u Skoplju.

Denes, Ivanovski - Hleba i igara, detalj

U finalu za ovu nagradu su, osim Ivanovskog, bili i umetnička grupa Efemerki (Dragana Zarevska i Jasna Dimitrovska), Darko Aleksovski i Goran Menkov.

Članovi žirija su bili Elena Veljanovska, Mira Gakina, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Denes“ Filip Jovanovski i Lumi Tan iz SAD.

Ivanovski je nagrađen za rad Hleb i igre (2014), to jest sliku u kombinovanoj tehnici (crtež, digitalno i ručno bojenje, print na platnu).

Nagrada „Denes“ je prvi put dodeljena još 2003. godine, a kao i sve ostale nagrade koje se dodeljuju u okviru mreže YVAA, namenjena je umetnicima do 35 godina.

Nagrada je dobila ime po makedonskoj likovnoj grupi Denes iz 60-ih godina, a Centar za savremenu umetnost je organizuje u saradnji s Fondacijom za civilno društvo iz Njujorka.

Dosadašnji dobitnici su i Slavica Janešlieva (2003), Grupa OPA (2004), Dalibor Trenčevski (2005), Atanas Botev (2006), Boris Petrovski (2007), Ana Ivanovska (2008), Đorđe Jovanović (2009), Kristina Božurska (2010), Ilija Prokopiev (2011), Velimir Žernovski (2012) i Filip Jovanovski (2013).

Nagrade za mlade umetnike u sklopu mreže YVAA dodeljuju se u desetak zemalja u Evropi, odnosno u većini zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Albaniji.

Što se tiče Slovenije, Staš Kleindienst iz Ljubljane je dobitnik nagrade Grupe OHO za 2014. godinu, dok je u Srbiji, uporedo s proglašenjem laureata nagrade „Denes“, mlada beogradska umetnica Nataša Kokić dobila nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“, koja je dodeljena na otvaranju izložbe finalista u Galeriji Remont u Beogradu.

U Hrvatskoj su u finale nagrade „Radoslav Putar“ za 2014. ušli Rene Bachrach Krištofić, Igor Ruf, Marko Vojnić Gin i Tina Vukasović, a dobitnik će biti poznat 27. juna na otvaranju izložbe u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.

 

http://www.yvaa.net/

http://www.cac.org.mk/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s