Izložba “Pripitomiti tamu”

Prošloga juna (2013), pisac Silven Pridom proveo je mesec dana u Beogradu u okviru rezidencije koju su organizovali udruženje Krokodil i Francuski institut. „Grad kojim je pešačio danju i noću ostavio je dubok pečat i privukao ga. Silvenov susret sa Slađanom Stanković, koja već dve godine obilazi Beograd s foto-aparatom u ruci, bio je prava umetnička ljubav na prvi pogled. Odlučuju da rade zajednički projekat u kojem će se njihovi kreativni svetovi dopunjavati, a proza i fotografija uspostaviti dijalog i odgovarati jedna drugoj“, navodi se u saopštenju organizatora izložbe „Pripitomiti tamu“ ovo dvoje autora. Publika je imala priliku da, prve večeri ovogodišnjeg književnog festivala KROKODIL, prisustvuje susretu/čitanju/projekciji sa Silvenom Pridomom i Slađanom Stanković, a sve vreme trajanja festivala i da poseti izložbu kojom je predstavljen njihov zajednički rad. Po završetku festivala izložba je preseljena u Francuski institut, i biće otvorena sve do 5. jula. U utorak je u prostorijama Instituta bio upriličen razgovor povodom ove neobične saradnje i izložbe, ovoga puta Slađane Stanković i Ursule Burger‒Eš, koja je prevela tekst Silvena Pridoma. Razgovor moderira Vladimir Arsenijević, pisac i jedan od organizatora književnog festivala KROKODIL.

Pripitomiti tamu

Slađana Stanković rođena je 1966. godine u Trsteniku, u Jugoslaviji, a od 2002. živi i radi između Beograda i Pariza. Njeni koraci i projekti redovno su je vodili u potragu za drugom ljudskom stvarnošću na Balkanu. U Srbiji se zainteresovala za radnike i rudare, koji nastavljaju da rade iako je sve oko njih stalo. Posebno je privlače romska deca s ulice, prati njihove aktivnosti i često ih posećuje. Briga za marginalne svetove odvela ju je do jednog bugarskog sirotišta smeštenog u podnožju planine. U Parizu je tokom godinu dana fotografisala još jedan poseban svet, svet beskućnika. Redovno je izlagala u Parizu (Maison d’Europe et d’Orient, Centre 100, Institut du Monde Arabe, La Grange aux Belles…). U Beogradu je 2012. i 2013. izlagala u Uličnoj galeriji.

Silven Pridom rođen je 1979. na jugu Francuske. Nakon detinjstva provedenog u Africi (Kamerun, Nigerija, Burundi, Mauricijus), u Parizu studira književnost i upisuje doktorske studije, koje prekida kako bi se posvetio pisanju. Njegov prvi roman, Les matinées d’Hercule, monolog u formi burleske na temu usnulog čoveka i njegovog nepomičnog putovanja, objavljen je 2007. u izdanju LeSerpent à Plumes. Godine 2010. slede naslovi L’affaire Furtif, sanjarija o arhipelagu na kom se okupio čitav niz likova – poklonici utopija, botaničari, kompozitori i „anarhitekti“, te Tanganwika/Project, u kojem je, crpeći inspiraciju iz natpisa na gradskim zidovima, panoima, oslikanim reklamama i grafitima, autor pokušao da opiše grad Kigoma na obali jezera Tanganjika. Osim što se bavi pisanjem, Silven Pridom je jedan od pokretača časopisa Geste, u kojem objavljuje intervue s mnogim savremenim piscima i umetnicima. Godine 2009. pridružuje se osnivačima časopisa Le Tigre. Piše reportaže o afričkim frizerskim salonima u pariskoj četvrti Château d’eau (African Queen, 2010), kao i o stanovnicima koliba u šumama pokrajine Ariež (La vie dans les arbres, 2011). Njegov poslednji roman Là, avait dit Bahi, u izdanju L’Arbalète/Gallimard, priča je o jednom starom Alžircu koji putujući kamionom odmotava klupko svojih sećanja iz kojih izviru isečci istorije Alžira pre i nakon proglašenja nezavisnosti. Ovaj roman, za koji je Silven Pridom dobio nagradu Louis Guilloux, biće objavljen ove godine u Srbiji u izdanju Geopoetike.

 

http://www.krokodil.rs/

http://www.institutfrancais.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s