Peti „Telekom UnderhillFest“

U Podgorici je završen peti filmski festival „Telekom UnderhillFest“. Najboljim je proglašen dokumentarni film „Slika koja nedostaje“ Ritija Pana, dok je u regionalnom takmičarskom programu pobedio „Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića iz Hrvatske, koji je osvojio i nagradu publike. Specijalno priznanje žirija u regionalnom programu dobio je film „PogrebnikDragana Nikolića iz Srbije, a u međunarodnoj konkurenciji „Slatkica i bokser“, reditelja Zaharija Hajnzerlinga.

Underhillfest

Prema mišljenju publike, uz Slijepčevićev film, najbolje su odjeknuli dokumentarac „Trener Zoran i afrički tigrovi“ britanskog reditelja Sema Bensteda, o iskustvu fudbalskog trenera Zorana Đorđevića iz Srbije u Sudanu, kao i filmovi „Još jedna noć na ZemljiDavida Munjoza i Nikolićev „Pogrebnik“. Nikolićev film je relativno skoro bio najbolji i na sedmom BELDOCS-u u Beogradu.

Nagrada „Maslačak“ u međunarodnoj konkurenciji pripala je filmu „Slika koja nedostaje“, uz obrazloženje da je reditelj Riti Pan, rekonstruišući sećanje na svoje detinjstvo u Kambodži pod diktaturom Crvenih Kmera, uz pomoć arhivskog materijala i dečjih figurica koje je sam napravio, doneo „emotivnu filmsku priču ispričanu suptilnim, a superiornim filmskim jezikom, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim“.

Žiri je „Maslačka“ u regionalnoj konkurenciji dodelio Slijepčevićevom filmu „Gangster te voli“, uz obrazloženje da je „filmski portret Nediljka Babića zvanog Gangster u sebi spojio ideal mnogih dokumentarista širom sveta“, te da film uspostavlja „laku i uspešnu komunikaciju s publikom, uz vrlo suptilnu kritiku usmerenu na razbijanje stereotipa koji prevladavaju u savremenom hrvatskom društvu“, istakao je žiri, koji su činili dokumentarista i direktor festivala „Slobodna zona“ iz Srbije Rajko Petrović i dokumentaristi Robert Tomić Zuber iz Hrvatske i Mirko Matović iz Crne Gore.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu „Slatkica i bokser“, u kome je reditelj Hajnzerling prikazao „vrlo uspešno svu kompleksnost i fragilnost odnosa dvoje sjajnih njujorških umjetnika“.

Nikolićev „Pogrebnik“ je dobio specijalno priznanje, uz obrazloženje žirija da je s velikom lakoćom i humorom predstavio naizgled sumornu priču o vrlo teškom poslu pogrebnika koji radi na relaciji Evropa‒Srbija.

U regionalnoj selekciji petog „UnderhillFesta“ prikazani su, osim nagrađenih, i film „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala kolektivno teloMarte Popivode iz Srbije, „Mama EvropaPetre Seliškar iz Slovenije, „U potrazi za srećomMarije Džidževe iz Makedonije, „Zimsko čudo Željke Sukove iz Hrvatske i „2&2Vladimira Perovića.

Peti Telekom UnderhillFest ponudio je publici od 3. do 12. juna sedamnaest dugometražnih dokumentarnih filmova, uz muzički i edukativni program, a prema navodima organizatora, pokazao je da je „crnogorska publika veoma zainteresovana za svet kreativnih dokumentarnih filmova, za ono što žele i imaju da kažu autori koji stvarnost vide na autentičan i njima svojstven način“.

 

http://underhillfest.me/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s