„Čekaonica“ u „Uličnoj galeriji“

Izložba fotografija Filipa Nakića o džez klubu „Čekaonica“, koji je nedavno, posle tri godine rada i gotovo hiljadu koncerata, ostao bez prostora u BIGZ-u, otvorena je 13. juna u „Uličnoj galeriji“. Na otvaranju izložbe održan je i džez koncert, svojevrsno podsećanje na program kluba „Čekaonica“.

Cekaonica

„Čekaonica“ je bila jedno od retkih mesta u Beogradu u kojima su nastupali i afirmisani i neafirmisani, i domaći i strani muzičari. U tri godine svog postojanja „Čekaonica“ je organizovala gotovo hiljadu koncerata i veliki broj radionica, masterklasova, džem svirki, pa i čitanja poezije, izložbi fotografija, projekcija studentskih filmova

Kvalitet koncepta „Čekaonice“ prepoznali su i strani i domaći kritičari ‒ londonska lista EU top Jazz proglasila je taj klub za jedno od deset najboljih džez mesta. Revitalizacija BIGZ-a, arhitektonskog spomenika arhitekte Dragiše Brašovana, učinila je kulturnim programima čitavo to zdanje izuzetno poznatim, a arhitektonska intervencija „Čekaonice“ nominovana je za najprestižniju evropsku nagradu u arhitekturi ‒ „Mies Van der Rohe“.

Džez klub „Čekaonica“ traga za novom lokacijom i namerava da, dok je ne pronađe, duh džeza u Beogradu pospeši organizovanjem svirki u javnim prostorima.

Autor fotografija o „Čekaonici“ Filip Nakić, rođen 1980. u Beogradu, studirao je i diplomirao na RMIT Univerzitetu u Melburnu, a radi kao umetnički direktor u agenciji Spoiled Milk. Bavi se fotografijom, muzikom i filmom. Dobitnik je nekoliko nagrada AIMIA (The Digital Industry Association for Australia) u oblasti digitalnog dizajna. Od 2012. radi i stvara u Srbiji.
Njegova osnovna tema u fotografiji je čovek, njegova priča emotivna i lična. Bavi se i pejzažom i fotografijom ekstremnih i uličnih sportova.

Džez klub „Čekaonicu“, kako je naveo povodom izložbe, otkrio je sasvim slučajno i iz ličnog zadovoljstva krenuo da prati i fotografiše muzičare i njihove nastupe u tom klubu.

„Atmosfera, ekipa ljudi i energija su me osvojili, tamo sam se osećao kao kod kuće. Ova izložba je posvećena svima onima koji su uložili svoj talenat, srce i strast u ovo sada već kultno mesto. Nadam se da će uz pomoć svih koji vole džez i shvataju kulturnu važnost ovog mesta, ’Čekaonica’ nastaviti da živi i da će ostati dom mnogim našim sjajnim muzičarima, sadašnjim i budućim…“, kaže Nakić.

 

http://www.filipnakic.com/

https://www.facebook.com/UlicnaGalerija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s