„Biseri iz upravničkih fioka“ – savremena neotkrivena dramska produkcija

Festival savremene srpske dramaturgije pod nazivom „Biseri iz upravničkih fioka“, u organizaciji Ustanove kulture Parobrod i Doma omladine, održan je od 13. do 15. juna u Beogradu. Programski je to najambiciozniji festival ove vrste na našoj sceni.

FSSD-naslovna

U centru pažnje bili su mladi i talentovani dramaturzi i režiseri koji premijerno čitaju svoje drame. U petak je festival otvorio komad „Plastika“ (tekst Sonje Milošević, režija Isidore Goncić), a zatim su čitani komadi „Nedelja“ (tekst Slobodana Obradovića, režija Milana Neškovića), te „Dilovanje emocija“ (tekst Jordana Cvetanovića, režija Aleksandra Nikolića).

Pored toga, organizovano je izvođenje dve predstave: „U samoći pamučnih polja“ i „Merlinkina ispovest“, u produkciji DOB-a i UK-a Parobrod, dok je za kraj bila ostavljena tribina „Pozorišna kritika danas“.

Glavna ideja ovog festivala je da kvantitet rađa kvalitet, to jest da u nizu zaboravljenih dramskih tekstova koji skupljaju prašinu negde u upravničkim fiokama sigurno leži skrajnut i neki budući klasik. Organizatori festivala, s pozorišnim rediteljem Stevanom Bodrožom na čelu, svoju misiju vide u stvaranju mogućnosti za nove veze između mladih, talentovanih ali još neotkrivenih dramskih pisaca i pozorišnih profesionalaca.

Iz ovih susreta, uz malo sreće, nastajaće neki novi projekti, a sve to zarad razvitka naše dramaturške i, šire posmatrano, pozorišne scene.

http://www.domomladine.org/pozoriste/festival-savremene-srpske-dramaturgije/

http://www.ukparobrod.rs/u-najavi/premijera-predstave-u-samoci-pamucnih-polja-rezija-stevan-bodroza-glumci-vladimir-aleksic-i-milutin-milosevic

http://www.blic.rs/Kultura/437907/Premijera-predstave-Merlinkina-ispovest

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s