Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju

Festival KROKODIL(Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) održaće se od 12. do 14. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Ovogodišnji program biće podeljen na tri tematske večeri (FOREIGNERS?, EXCLUDED?, NEIGHBOURS?), gde će posetioci i posetiteljke festivala moći bliže da se upoznaju sa savremenom regionalnom književnom produkcijom.

KROKODIL

U okviru prve tematske večeri (Foreigners?) predstaviće se savremeni pisci koji žive i stvaraju unutar drugog jezičkog i društveno-političkog konteksta. Organizatori najavljuju nastupe Aleksandra Hemona, bosanskog pisca s književnom karijerom u SAD, Ornele Vorpsi, albanske spisateljice koja stvara paralelno na francuskom i italijanskom jeziku, irskog pripovedača Filipa O’Kjalaha, koji je aktivan na savremenoj rumunskoj književnoj sceni, Alide Bremer, hrvatske spisateljice koja objavljuje na nemačkom jeziku, te Silvije Monros, spisateljice i prevoditeljice sa španskog. Drugo veče festivala (Excluded?) rezervisano je za autore i autorke koji u svojim radovima tematizuju mogućnosti manjinskog književnog delovanja i predstavljanja manjinskih (isključenih) identiteta. Publici će se predstaviti Ildiko Lovaš, Nenad Veličković, Damir Avdić, Daša Drndić, Marko Tomaš i Ervina Haljilji. Finalni deo programa (Neighbours?) treba da predstavi neke od najpoznatijih autora i autorki savremene književne produkcije na prostorima Jugoistočne Evrope, kao što su Korina Sabau, Srećko Horvat, Biljana Srbljanović i Škeljzen Malići. Te treće večeri festivala će Branka Petrić i Božo Koprivica predstaviti glumačko i literarno delo Bekima Fehmiua. Pored sagovornika i sagovornica iz sveta književnosti, specijalni gosti poslednje večeri biće i Zoran Kesić i autori Njuz.neta.

Kao i prethodnih godina, organizatori su pripremili i niz propratnih dešavanja u vidu tribina, koncerata i izložbi. Ove godine se s posebnom pažnjom najavljuje izložba fotografija pod nazivom Pripitomiti tamu, nastale kao koautorski projekat fotografkinje Slađane Stanković i francuskog pisca Silvana Pridoma. Izložba prikazuje dinamičan odnos pisane reči i fotografija Beograda, kao rezultat Pridomove inspiracije tokom rezidencijalnog boravka u Krokodilovoj Kući za pisce. Publika će imati priliku da pogleda izložbu u toku sva tri dana trajanja festivala u Muzeju istorije Jugoslavije.

Festival KROKODIL je osmišljen 2009. godine, u saradnji Samizdata B92 i V.B.Z.-a Beograd i njihovih urednika Lidije Kusovac, Vladimira Arsenijevića i Ane Pejović, kao i opštine Savski venac. Osnovna ideja festivala jeste predstaviti književnost i kulturu čitanja na drugačiji, svež način, mimo književnog akademskog mejnstrima. Festival se svake godine trudi da u zabavnom i nekonvencionalnom maniru predstavi ozbiljan sadržaj, uspostavi kreativni dijalog s publikom i inspiriše inovativnije pristupe okoštalim formama književnih promocija. KROKODIL pokušava da predstavi književnost regiona bez obzira na nacionalne, rodne, generacijske, kanonske ili žanrovske odrednice. U težnji za multimedijalnim i dinamičnim pristupom čitanju, ovaj festival je postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu.

 

http://www.krokodil.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s