„Dani Sarajeva“ u Beogradu

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Bosna i Hercegovina organizujufestival „Dani Sarajeva“, koji će biti održan od 13. do 16. juna, u Beogradu. Festival je prvi put održan u maju 2007, i simbolički je posvećen obeležavanju četvorogodišnje opsade Sarajeva. Program sedmog festivala „Dani Sarajeva“ obuhvata izložbe fotografija, projekciju filma, žurku, reinterpretaciju poznatih priča koje određuju Sarajevo, igranje pozorišne predstave, kao i sadržaj koji je u vezi s nastupom fudbalske reprezentacije BiH na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Festival će biti otvoren 13. juna u 18:00 izložbom fotografija „Bunt“ Velije Hasanbegovića, u Knez-Mihailovoj ulici.

Helverova noc - Dani Sarajeva

Drugog dana festivala, u subotu 14. juna, od 18:00h će posetioci moći da pogledaju izložbu fotografija „People of Sarajevo“ fotografkinje Imrane Kapetanović. Izložbu čine fotografije koje su svakodnevno objavljivane na društvenoj mreži Fejsbuk, a pratile su ih kratka priča, anegdota ili crtica iz života Sarajki i Sarajlija. Čitav projekat je nastao pod uticajem čuvene stranice „People of New York“. U Ustanovi kulture „Parobrod“, u 21:00 biće projekcija filma „Savršeni krug“, a za 23:00 predviđena je žurka u Kulturnom centru „Grad“.

Za nedelju 15. jun, od 18:00h, u „Kući kulture“ planiran je program koji podrazumeva novi pristup čitanju sarajevskih priča i priča o Sarajevu. Kritički osvrt na poznata umetnička i komercijalna dela u čijem je fokusu Sarajevo vodi novom kontekstualnom određenju Valtera kao zaštitnika, i razmatranju sudbina Suade, Fikrete i drugih. Budući da Bosna i Hercegovina prvi put nastupa na Svetskom prvenstvu u fudbalu ove godine, utakmica BiH‒Argentina biće praćena pod sloganom „Navijaj za komšije“, od 00:00 u KC „Grad“.

Poslednjeg dana festivala, 16. juna, biće odigrana predstava „Helverova noć“ u dva termina, u 18:00 i 21:00 u UK „Parobrod“. U predstavi igraju Mirjana Karanović i Ermin Bravo, a režiser je Dino Mustafić. Rad na predstavi „Helverova noć“ bio je jedan od prvih posleratnih projekata umetnika iz Sarajeva i Beograda.

http://www.danisarajeva.com/

https://www.facebook.com/dani.sarajeva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s