Od Olimpijskih igara do opsade grada, uz Ravela

Na ovogodišnjem izdanju „Neat 14“ festivala u Notingemu izvedena je predstava „Bolero“, nastala u koprodukciji „Sarajevskog ratnog teatra“ (SARTR) i engleskog „Notingem Plejhausa“. Predstava se bavi Sarajevom, i to periodom između olimpijskog Sarajeva 80-ih do rata i opsade grada 90-ih godina. Premijera je bila 31. maja na „Neat 14“, a  29. juna će biti i izvođenje na sceni SARTR-a.

Bolero

Nisu slučajno spomenute Olimpijske igre i opsada grada. Naime, 1984. godine na Olimpijskim igrama u Sarajevu britanski olimpijci u umetničkom klizanju Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Christopher Dean) izveli su tačku za koju su dobili najviše ocene u istoriji umetničkog klizanja. Njihov slobodan sastav izveden je uz čuvenu kompoziciju Morisa Ravela „Bolero“. Osam godina kasnije, sportska dvorana u kojoj su nastupali je granatirana.

Radeći s muzikom kao mostom koji povezuje te dve priče, engleski pisac i umetnik performansa Majkl Pinčbek (Michael Pinchbeck) iz Notingema pošao je na put od Pariza do Sarajeva, od 1928. do 1984. godine, od Zimskih olimpijskih igara do rata u Bosni.

„Bolero“ istražuje stvaranje muzike i stvaranje istorije uz tu muziku, s osvrtom na to kako je u Sarajevu olimpijska slava nekoliko godina kasnije prekrivena krvlju, saopštio je SARTR. Radi se „o zaplitanju i rasplitanju kulturne i političke istorije koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim“. Projekat polazi na konceptualno putovanje od kreativnosti do propadanja, od kompozicije do konflikta, da bi odgovorio na strukturu Ravelove muzike i koreografiju plesne tačke na ledu.

Projekat je započet još u januaru 2012. godine, kada je Pinčbek posetio Ravelov dom i mesto gde je sahranjen (Levallois-Perret), kao i L’Opera Garnier, gde je „Bolero“ premijerno izveden kao balet 1928. godine.

Pinčbek je u februaru 2012. došao u Sarajevo, gde je posetio Olimpijsku dvoranu „Zetra“ i Muzej XIV zimskih olimpijskih igara. U Sarajevu je pronašao i lokalnu podršku za projekat, čiju je prvu fazu publika SARTR-a imala priliku da vidi u junu 2013. godine.

Pinčbek je na tom projektu okupio međunarodnu ekipu, u kojoj su i Vera Molitor (Berlin), Oli Smit (Ollie Smith, Notingem), te Benjamin Bajramović, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić iz Sarajeva, koji su zajedno s njim razvijali projekat i igraju u predstavi.

Partner projekta je Britanski savet Bosne i Hercegovine.

https://www.youtube.com/watch?v=3Jg8Fd4o-6k

http://www.sartr.ba/datumi-za-premijeru-predstave-bolero/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s