Mali eksperimentalni kolektiv „Proba“

Hor „Proba“ osnovala je grupa Škart 2007. godine, od bivših i tadašnjih članova hora „Horkeškarta“. U početku su oformljeni kao mali eksperimentalni kolektiv. Ime „Proba“ bilo je radno ime, a ostalo je do danas jer, kako kažu, nikad nisu smislili neko bolje.

Hor ima dvadeset članova, nemaju dirigenta, kreću se u promenljivom obimu i nastupi su često spontani. Karakteristično je da na njihovim nastupima publika aktivno učestvuje. Uoči nastupa, horisti daju tekstove pesama publici, zajedno probaju, a zatim zajedno i pevaju.

Proba

Tekstovi hora „Proba“ su raznoliki, šaljivi, originalni. U početku su izvodili samo pesme svojih članova, a zatim i pesme pojedinih autora učesnika na takmičenju „Pesničenje“, te su tako javno podržavali i predstavljali njihove tekstove. Organizovali su štampanje mikroknjiga, tako što su sakupljeni novac od ulaznica za „Pesničenje“ upotrebili u tu svrhu. Cilj im je bio da razbiju predrasude o pasivnosti poezije i malobrojnosti njene publike.

Stvoreni su manji sastavi unutar hora, te se spominju „Crna ovca“, „Elektro-Žoži“, „Mazila sam delfina“, „Hali-Gali“ i „Mazila sam pingvina“.

Veliku popularnost stekli su performansima na brojnim promocijama, festivalima („Vreva“, „Svi uglas“, „Slobodna zona“), takmičenjima poput „Pesničenja“ i „Dečjeg pesničenja“, u humanitarnim akcijama, kao i nastupima na poznatim lokacijama poput „Ulične galerije“ i „Muzeja savremene umetnosti“. Održali su mnoge javne probe i imali zapažen nastup u romskom naselju Kijevu u okviru festivala „Dečje pesničenje“.

 

https://www.facebook.com/hor.proba

http://mikser.rs/archive/2011/mikser-festival/exhibits.php?id=400

Advertisements

One thought on “Mali eksperimentalni kolektiv „Proba“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s