Letu Štuke, najvažniji bend svoje generacije

 U subotu 10. maja, sarajevski bend Letu štuke održao je svoj prvi unplugged koncert u beogradskom Mixer Housu. Ovo je prvi od nekoliko akustičnih koncerata koje će biti održani na prostoru tzv. regiona (već su planirani nastupi i u Sarajevu i Zagrebu), a od najboljih snimaka s tih koncerata trebalo bi da se napravi album, svojevrsna kompilacija starih i novih pesama benda, ali ovog puta u novom, ogoljenom aranžmanu.

Letu Stuke

Letu štuke su jedan od najzanimljivijih bendova na sceni bivše Jugoslavije. Publici u Mixer Housu već su se predstavli prošle jeseni, kada je bend održao vrlo uspešan koncert (zajedno s još jednim sarajevskim bendom, Skroz) u okviru manifestacije „Sarajevo, ljubavi moja“.

Bend čine Dino Šaran (vokal, gitara), Đani Pervan (bubnjar, producent), Emir Jugo (gitara), Bojan Ahac (klavijature) i Dejan Ostojić (bas gitara). Dosad su izdali tri albuma, a mnoge pesme s ovih albuma postale su jugoslovenski hitovi u punom smislu te reči.

Zaista, za muziku koju sviraju Letu štuke može se reći da nastaje na nasleđu najvećih bendova jugoslovenske scene, kao što su Azra, Haustor ili Zabranjeno pušenje. Oni to zapravo svojom muzikom i vrlo eksplicitno potvrđuju, recimo kada pesmu „Tesla“ doslovno posvete Džoniju Štuliću („sve ti je ravno do dna u zemlji tulipana/ jer sve si dalje od laži i demona Balkana“), ili kada u pesmi „Sunce“ specijalni gost bude Darko Rundek, nekadašnji frontmen benda Haustor. Međutim, nisu te veze jedino što bend stavlja u tu zanimljivu, ali nažalost malu grupu izvođača koji, s jedne strane, imaju dovoljno hrabrosti da se upuste u nezahvalan posao pravljenja hitova, ali s druge imaju dovoljno umetničkog i autorskog integriteta da ti hitovi ne postanu sladunjava muzika za popunjavanje radijskog vremena. Tako, sarajevske Štuke u svom opusu imaju i pesme kao što su „Šutiš“, klasičnu, poluakustičnu ljubavnu baladu, koju je na beogradskom unplugged koncertu publika otpevala od prvog do poslednjeg stiha, ali imaju i pesme kao što je „Brojevi računa“, naslovna stvar s poslednjeg albuma, koja je verovatno jedan od najžešćih obračuna s političkim elitama napisan na ovim prostorima u poslednjih petnaestak godina. Uostalom, zar i sami stihove te pesme: „A vi ste obična bagra, s koca i konopca, da nije bilo rata ne bi imali za graha, hranite ekstreme da zaustave vrijeme, da i djeca budu sluge mržnje, gluposti i straha“ ‒ ne zvuče, recimo, kao svojevrsna himna protesta koji su se ovog proleća desili u Bosni i Hercegovini.

O kakvom, onda, bendu govorimo kada govorimo o bendu Letu Štuke? Reklo bi se da govorimo o stvarno velikom bendu koji ima sve veću publiku i koji se sa svakim svojim albumom sve više učvršćuje na mestu najvažnije grupe svoje generacije na jugoslovenskom prostoru.

http://www.letustuke.com/

https://www.youtube.com/channel/UCkK2bTItTBg-CTbK6ELNtcQ

https://www.facebook.com/letustuke

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s