Uloga knjiga na sletovima u Albaniji

Na izložbi „Always Ready“ makedonske umetnice Nede Firfove predstavljene su knjige koje je autorka izradila po svedočanstvima ljudi koji su učestvovali na sletovima u Albaniji. Izložba je otvorena 24. aprila u galeriji Mladinskog kulturnog centra u Skoplju.

always ready1
Pored neizbežnog cveća, zastava, kostima u raznim bojama, geometrijskih objekata, akrobatskih i gimnastičkih tačaka, važno mesto na sletovima u Albaniji pripadalo je knjigama. U tom smislu Firfova posmatra knjige kao početak i kraj znanja, ali i kao oruđe propagande. „Veliki broj objekata u formi knjiga korišćeno je na sletovima u Albaniji, s idejom da budu lekcije discipline svim ljudima koji su učestvovali u samom događaju, i demonstracija sile projektovana gledaocima putem besprekorne organizacije“, piše u najavi izložbe, koju kao kuratorka potpisuje Ivana Vaseva.
Ovim projektom umetnica istražuje nestanak hiljadu kartonskih knjiga iz Kine, korišćenih da bi se formirala ideološka slika masovnih igara u Albaniji, koje su se održavale svakog prvog maja za vreme komunističkog režima Envera Hodže. Zahvaljujući grantu Instituta savremene umetnosti u Tirani, Firfova je 2012. godine istraživala nestanak ovih knjiga.
„Na sletu su učesnici iznad glava držali knjige, koje su formirale određenu propagandnu poruku. Knjige su bile uvezene iz Kine, u vreme kad su ove dve države imale bliske političke i ekonomske odnose. Neobično je, a možda i prikladno prisilnoj kulturnoj amneziji koja se dešavala nakon smrti Hodže, da nema nijedne kopije originalnih knjiga u nacionalnoj biblioteci, niti u arhivima bilo koje od sportskih institucija u Albaniji. Ostaje nepoznato kako su ove knjige uništene, iako znamo da hartija prva nestane u projektima prisilnog zaboravljanja“, kaže autorka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s