Slovenačko društvo u ogledalu stripa

Otkako je Omnibus objavio prevod grafičke novele „Dnevnik Ane Tank“, slovenački strip autor Iztok Sitar postao je šire poznat i u regionu. Od erotskih stripova, preko teme narkomanije, do bespoštedne kritike nacionalizma i klerikalizma ‒ njegov opus zauzima posebno mesto na slovenačkoj strip sceni.

istok sitar1

Grafički roman „Dnevnik Ane Tank“ bavi se heroinskom zavisnošću glavne junakinje, koja predstavlja neku vrstu antipoda Ani Frank, stradaloj u teškim istorijskim okolnostima i bez svoje krivice. U stripu Iztoka Sitara pratimo priču o odrastanju Ane Tank, od rođenja do tinejdžerskih dana. Iako u poređenju sa slavnijom imenjakinjom odrasta bez većih trauma, okretanje ka teškim drogama delom je objašnjeno disfunkcionalnom porodicom, urođenom buntovnošću i otuđenošću od okoline.

„Ovo je hrabra i, što je posebno važno, nimalo patetična priča o patologiji zavisnosti. Smatram je autentičnim presedanom u stripskom medijskom pejzažu. A pronalaženje odgovarajućeg tona ovde je sve, jer pričati o jednoj od najtežih zavisnosti, heroinskoj, znači hodati po ivici noža“, piše strip kritičar Zoran Đukanović u iscrpnom predgovoru koji prati srpsko izdanje.

Iztok Sitar je prisutan na slovenačkoj strip sceni od sredine osamdesetih, kada je u književnoj reviji „Mentor“ objavio svoj prvi rad „Ko je ubio crtača stripova“. Od tada je pod svojim imenom ili pseudonimom Ninel (anagram Vladimira Iljiča Lenjina) objavljivao stripove i političke karikature u gotovo svim slovenačkim novinama.

U svojim albumima bavio se raznorodnim temama: erotikom („Sperma i krv“, „Žena koja se ljubi s mačkom“), stripovima za decu („Bučman“) i tinejdžere („Matilda“, „Tamna strana duge“), iako najveći deo njegovog opusa čine politički angažovani stripovi, u kojima ismeva slovenačku desničarsku politiku i katoličku crkvu („Crni ljudi, bele kosti“, „4000“, „Priča o Bogu“, „Glave“). Pored crtanja, Iztok Sitar se bavi teorijom stripa, pa je objavio i obimnu monografiju „Istorija slovenačkog stripa 1927–2007“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s